Агропромисловці не можуть доступитися до кредитів

Субота, 4 квітня 2009, 09:14

Кредити для агропромисловців стали обтяжливими і недоступними.

Таку думку висловив голова комітету підприємців АПК при Торгово-промисловій палаті України Олег Юхновський в коментарі газеті "Дзеркало тижня".

"Мінлива загальноекономічна ситуація не дозволяє поставити знак рівності між нашим сільгоспвиробником і, наприклад, німецьким бюргером або американським ковбоєм саме в частині використання кредитів. Навіть при ставці рефінансування НБУ 12% український аграрій повинен платити за кредитами 8%, у той час як німецьий - 2 %", - зазначив він.

За словами Юхновського, у зв'язку з цим позики обтяжливі навіть для середньострокового кредитування та придатні хіба що для короткострокового, щоб закінчити весняно-польові роботи.

Реклама:

Однак переважна більшість хліборобів не зможуть скористатися і ними, оскільки в бюджеті-2009 на здешевлення передбачено тільки 300 млн. гривень.

"Якщо ж врахувати, що через недофінансування в 2008 році за рахунок загального фонду держбюджету програм підтримки розвитку підприємств АПК виникла кредиторська заборгованість, в тому числі і 192 млн. Гривень на здешевлення кредитів, то після її погашення до розподілу залишиться небагато - 108 млн. гривень", - відзначив Юхновський.

На його думку, уряд повинен був би врахувати проблему пролонгації та відкриття нових кредитних ліній для аграріїв ще при формуванні бюджету на 2009 рік.

"Потрібно було домовитися з МВФ і третину першого траншу направити саме на кредити аграріям: користі було б набагато більше, ніж від рефінансування банків", - відзначив він.

При формуванні бюджету також можна було віднести раніше видані позики до внутрішнього боргу, вважає експерт.

При цьому не самі кредити, а компенсації за процентними ставками.

Зокрема, боргові кредити розподілити порівну між трьома суб'єктами: сільгоспвиробниками, банками та урядом. Останній, щоб зацікавити фінансові установи, міг б випустити облігації, з урахуванням інфляційних процесів, упевнений Олег Юхновський.

"Надії на дивовижне поповнення стабілізаційного і Аграрного фондів затягуються в часі, а весна не чекає. Зависли між небом і землею приблизно 3 млрд. гривень не пролонгованих кредитів. Але ж потрібно ще десь відшукати на комплекс весняно-польових робіт близько 10 млрд. гривень. Поки ж майже третині агроформувань до кредитів, на жаль, не підступитися", - відзначив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!