"Київенерго" фактично вивели з комунальної власності Києва?

Четвер, 30 квітня 2009, 15:58

Депутат фракції Блоку Віталія Кличко у Київраді Іван Плачков припускає, що столична влада продала 12,7% акцій АЕК "Київенерго", які знаходилися у комунальній власності київської громади, невідомому власнику.

Про це повідомляє агентство "УНІАН" з посиланням на заяву фракції Блоку Кличка.

За словами Плачкова, про продаж пакету акцій "Київенерго", що знаходився у комунальній власності Києва, свідчить той факт, що у списку акціонерів компанії, розміщеному на сайті Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, вже не значиться "Київенергохолдинг", до статутного капіталу якого при створенні холдингу був переданий вказаний пакет акцій.

"У переліку власників 10 та більше відсотків акцій "Київенерго" немає "Київенергохолдингу". Це може означати лише одне - 12,73% акцій "Київенерго", що раніше були у комунальній власності, продані", - відзначив депутат.

Реклама:

За його словами, наразі це питання вивчає прокуратура Києва.

Плачков наголошує, що на депутатські запити відносно того, чи залишаються акції "Київенерго", "Київгазу" та "Київводоканалу" у власності "Київенергохолдингу", "голова наглядової ради товариства, начальник Управління комунальної власності КМДА Андрій Чуб і голова правління товариства, депутат Київради від "Громадського активу Києва" Юрій Бондар відповідати відмовляються".

Разом з тим, депутат занепокоєний ще одним, на його думку, "дивним" фактом.

За даними Плачкова, у 2007 року "Київенергохолдинг" придбав 1 акцію "Київенерго" у ТОВ "ФК "Донбас" (м. Донецьк).

"Звичайно, посилити свій вплив на управління "Київенерго" купівлею однієї акції не можна, однак можна відповідати на всі депутатські запити, що "Київенергохолдинг" залишається серед акціонерів "Київенерго", - пояснив він.

За словами Плачкова, купівлю акції "Київенерго" у ТОВ "ФК "Донбас" наразі також вивчає прокуратура Києва спільно з МВС.

За даними депутата, 12,73% акцій "Київенерго" у 2004 році було оцінено у більш як 77 млн. гривень.

Як відомо, рішення про створення закритого акціонерного товариства "Компанія "Київенергохолдинг" було ухвалене Київрадою у 2004 році. Фактично "Київенергохолдинг" був створений у 2006 році і його співзасновниками виступили Київська міська рада та 2 кіпрські компанії: "Денсек ЛТД" та "Зарова ЛТД".

Частка міськради у статутному капіталі товариства (61% акцій "Київенергохолдингу") була сформована за рахунок пакетів акцій "Київодоканалу" (67%), "Київгазу" (60%+1 акція) та "Київенерго" (12,73%).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: