Зростання процентних ставок по депозитах зупинилося

Вівторок, 28 квітня 2009, 20:15

Очікувати значного зростання процентних ставок по депозитних програмах українських банків не варто.

На думку фахівців, підвищення прибутковості вітчизняних депозитів, що спостерігалося в останні кілька місяців і закінчилося, пише видання "Дело".

Андрій Пархоменко, економіст інвестиційної компанії Concorde Capital, розповів, що зростання відсоткових ставок було викликане відтоком депозитів з банківської системи.

Щоб переконати існуючих вкладників знову вкласти кошти і залучити нових клієнтів, банки піднімали ставки. Оскільки відтік сповільнився, то збільшувати прибутковість вкладів банкам немає сенсу, впевнений експерт.

"Зростання ставок пройшло. Якщо в травні-червні не буде значного скорочення кількості депозитів, швидше за все, ставки суттєво не зміняться", - прогнозує Пархоменко.

Анна Сидорова, директор департаменту корпоративного бізнесу АБ "Київська Русь", вважає, що в найближчому часі зростання ставок по депозитах призупиниться. Але коли саме і наскільки, експерт прогнозувати не береться, так як, за її словами, це залежить від економічних, політичних факторів і від обраних банками стратегій.

Валерий Бражко, директор департаменту розвитку корпоративного бізнесу ВАТ "Сведбанк", говорить, що зараз ситуація у фінансовому секторі стабілізувалася, оскільки всі звикли до змін і виробили нові стандарти роботи.

"Відповідно ринок банківських послуг відреагував і вже в повному обсязі задіяв вироблені антикризові механізми. Тому навряд чи процентні ставки будуть значно змінюватися. На наш погляд, можливий навіть невеликий спад по короткострокових депозитах до середини літа", - заявив Бражко.

Цікаво, що незважаючи на підвищення процентних ставок, низка депозитних програм українських банків все одно залишаються збитковими для клієнтів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: