Підприємці-"спрощенці" будуть платити до Пенсійного фонду більше

П'ятниця, 24 квітня 2009, 16:24

Фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності та задіяні у їхньому бізнесі члени сімей з 1 травня повинні платити до Пенсійного фонду не менше мінімального розміру страхового внеску за кожну особу.

Відповідна постанова Кабінета міністрів оприлюднена на офіційному веб-сайті уряду у п'ятницю.

"Сума страхового внеску з урахуванням частини фіксованого або єдиного податку, перерахованої в Пенсійний фонд України, повинна становити не менше одного мінімального розміру страхового внеску за кожну особу, і не більше одного розміру страхового внеску, розрахованого в межах максимальної величини фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і командного складу, оподатковуваного доходу (прибутку), загального оподатковуваного доходу, з якої сплачуються страхові внески", - ідеться в документі.

Відповідно до нього, суму страхового внеску підприємець визначає самостійно у зазначених вище межах.

Реклама:

Раніше Кабмін заявив, що таке нововведення забезпечить Пенсійному фонду за вісім місяців цього року понад 1,9 млрд. гривень додаткових доходів.

Мінімальний розмір страхового внеску розраховується як мінімальна заробітна плата, помножена на розмір збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, або 33,2%.

З урахуванням встановленої з 1 квітня 2009 року мінімальної зарплати 625 гривень на місяць мінімальний розмір страхового внеску становить 207,5 гривень на місяць, а з 1 грудня, коли мінімальна зарплата досягне 669 гривень, він збільшиться до 222,11 гривень.

У той же час, наразі максимальний розмір єдиного податку, за яким працюють приватні підприємці-"спрощенці", становить 200 гривень на місяць, з яких до Пенсійного фонду перераховується 42%, або 84 гривні.

Таким чином, за розрахунками агентства "Iнтерфакс-Україна", у разі ухвалення закону з квітня "спрощенці" повинні будуть доплачувати в Пенсійний фонд 123,5 гривень на місяць, а з грудня - 138,11 гривень на місяць.

Що стосується максимального розміру страхового внеску, то використовується для його розрахунку максимальна величина фактичних витрат на оплату праці дорівнює 15-кратної величиною прожиткового мінімуму для працездатних громадян, що складає в цьому році 10,035 тис. гривень.

Таким чином, максимальний страховий внесок становитиме 3,332 тис. гривень.

Як відомо, постанову "Про сплату внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування фізичними особами - суб'єктами підприємницької діяльності, які вибрали особливий спосіб оподаткування" Кабінет міністрів ухвалив на позачерговому засіданні 14 квітня.

Постанова повністю відповідає законопроекту, який уряд направив до Верховної ради у березні для відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом.

У той же час із запропонованих поправок до закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" уряд вилучив свої грудневі пропозиції про обмеження розміру пенсії 12 прожиткового мінімуму (8,028 тис. грн).

Це послужило причиною відмови групи "За Україну!", що входить до коаліції фракції "Наша Україна - Народна самооборона", підтримати законопроект. .

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!