"Газпром" використовує кризу для стабілізації власної ситуації

П'ятниця, 24 квітня 2009, 11:02

ВАТ "Газпром" продовжує переглядати плани шодо зменшення видобутку газу в найближчі роки.

Про це заявив заступник голови правління "Газпрому" Валерій Голубєв у четвер, під час виступу на форумі "ТЕК Росії в XXI столітті", повідомляє "Німецька хвиля".

"Газпром" знизить видобуток газу на 10 відсотків протягом наступних 4-5 років. Це в абсолютному виразі 60-70 мільярдів кубометрів на рік. 

Коментуючи це питання, голова російського Фонду аналітичних програм "Експертиза" Марк Урнов сказав:

Реклама:

"Нічого суперполітичного тут не немає. А є економічна ситуація, пов'язана з тим, що в "Газпрому" немає зайвих грошей. Він - неефективний. А додаткові потужності розвивати неможливо. Тому з погляду "Газпрому" краще скоротити видобуток і хоч якось заощадити. Швидше за все, "Газпром" використовує кризу і зниження попиту для стабілізації власної ситуації".

Як розповів голова Фонду "Експертиза", навіть коли попит на газ підвищувався, "Газпром", як жахливо неефективна структура, нічого не зробив для розширення газовидобувних потужностей.

Все розширення відбувалося за рахунок скупівлі маленьких газових родовищ, які належать невеликим компаніям. Зараз відбувається адаптація до ситуації, зазначає Урнов.

На переконання експерта, скорочення видобутку газу має піти на користь "Газпрому". Заощадження відбуватиметься за рахунок закриття найменш прибуткових газових родовищ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: