Newsweek: вільний ринок забив Україну до напівсмерті

Понеділок, 16 березня 2009, 22:07

Заубіжні видання вважають Україну країною, що найбільше постраждала від фінансової кризи.

Про це йдеться в статті видання Newsweek, повідомляє агентство "УНІАН".

"Обіцяний вільний ринок забив Україну до напівсмерті. З 2000 року середнє щорічне зростання становило 7%, але за даними агентства Standard's & Poor's очікується, що у 2009 економіка країни скоротиться на 20%, що зробить Україну найбільшою жертвою економічного спаду в розвиненому світі", - повідомляєтьсь в статті.

За інформацією видання, деякі аналітики побоюються, що слабка банківська система країни також може обвалитися, знищивши заощадження та ще більше ускладнивши процес відновлення.

Реклама:

Водночас, видання зазначає, що економічний спад в Україні не має стосунку до провалів влади.

"Понад 40% економіки залежить від експорту алюмінію та сталі, що є спадком централізованого планування радянської ери. В умовах глобального спаду попит і ціни на метал упали на 50%, руйнуючи експорт України", - говориться в статті.

Видання підкреслює, що державна газова компанія "Нафтогаз України" продає споживачам газ за цінами, нижчими від ринкових, а держава покриває різницю, що становить велике навантаження на державний бюджет.

"З боргами понад 3,5 мільярда доларів та очікуваними втратами цього року в розмірі ще 3,5 мільярда доларів "Нафтогаз" ледве назбирав достатньо грошей, щоб оплатити минулого місяця рахунки своєму основному постачальнику - російському енергетичному гіганту "Газпрому", - йдеться в статті.

Також до цього додається, що Київ має репутацію невиконаних фінансових обіцянок, що змушує Брюссель обережно ставитися до надання допомоги, тим більше що власна економіка ЄС переживає труднощі.

"Репутація України як країни - транзитера природного газу також зазнала непоправного удару після сварки між "Нафтогазом" і "Газпромом", яка призвела до перебоїв з постачанням у східноєвропейські країни в розпал зими", - наголошує Newsweek.

В статті зазначається, що жорсткі вимоги МВФ до обмеження дефіциту бюджету означатимуть болісні скорочення державних витрат, перш за все щодо газових субсидій.

"Національному банку скоро не вистачить резервів для підтримки валюти, що збільшить імовірність подальшого падіння й розізлить тисячі українців, які брали кредити в іноземній валюті, що агресивно просувалися на ринку західними банками", - упевнені у виданні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!