Близько 20 банків впіймали на спекуляціях

Неділя, 1 березня 2009, 12:49
Уряд різко розкритикував діяльність близько двох десятків середніх і невеликих банків, викритих у спекуляціях валютою на міжбанківському ринку.

Про це пише тижневик "Зеркало недели", посилаючись на джерело в секретаріаті президента, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Негативна оцінка роботи фінансових установ була озвучена під час зустрічі представників влади в секретаріаті президента у п'ятницю.

За словами обізнаних банкірів, в число обвинувачених потрапили практично всі невеликі іноземні банки, а також кілька середніх і ряд дрібних банків з українським капіталом, що торгували валютою на міжбанку за курсом, вище так званого средньозваженого курсу долара.

При цьому, за даними джерела, вищі чини СБУ, МВС та Генпрокуратури, які були присутні на зустрічі, пообіцяли керівництву банків прийняти відповідні заходи, якщо вони ще раз дозволять собі спекулювати.

Опитані представники таких банків заявили, що самі стали жертвами спекуляції.

За їх словами, коли через рішення НБУ всі великі банки почали проводити валютні операції через пару "гривня-євро", доларами торгували тільки установи, що обслуговують нерезидентів, які й стали жертвами дрібних банків, що спеціалізуються на валютних спекуляціях.

"Вони виставляли на продаж невеликі обсяги валюти, завищуючи котирування. Наші клієнти-нерезиденти через зростання курсу долара були готові купувати його за будь-яку ціну - аби вийти з України", - відзначали банкіри.

За їх інформацією, оскільки самі дрібні банки були не в змозі продавати великі обсяги валюти нерезидентам, зробити це довелося одному досить великому регіональному банку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!