Чиновники знімають гроші з депозитів

Вівторок, 3 лютого 2009, 13:04
 

Місцева влада за два останніх місяці зняли з банківських депозитів близько мільярда гривень.

Відтік коштів посилився після заклику прем'єра Тимошенко забирати у банків гроші, пише видання "Дело".

Заклик Тимошенко пролунав в середині січня. А вже до кінця місяця, за даними Асоціації українських банків, місцева влада зняла з депозитів близько одного мільярда гривень.

"Заборона рефінансування і масові неповернення кредитів і так вже призвели до серйозного занепаду ліквідності банків, а зняття грошей з депозитів взагалі паралізує їх роботу", - заявив президент асоціації Олександр Сугоняко.

"Це заява прем'єра, що стосується банківського сектора, дуже безвідповідальна", - вважає завідувач відділом економічної та соціальної стратегії Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло.

За його словами, будь-яке дострокове вилучення депозитів в таких великих розмірах може остаточно добити окремі банки.

Однак не всі регіони прислухалися до прем'єрської ради. На місцях продовжують розміщувати вільні ресурси на депозитах банків.

Першою рекомендацію прем'єра щодо зняття депозитів кинулася виконувати обласна адміністрація Запорізької області. Буквально за два тижні січня вони зняли з депозитів понад 40 мільйонів гривень.

"У минулому році зарплати запорізьких бюджетників на суму в десятки мільйонів гривень розміщували під відсотки в шести банках", - повідомив начальник фінансового управління Запорізької облдержадміністрації Сергій Медведь.

Зокрема, гроші йшли на рахунки "Промінвестбанку", "Індустріалбанку", "Родовід Банку", банків "Надра", "Хрещатик" і "Приватбанку". Стартова ставка починалася з 16-18%, а в другому півріччі досягла 18-20%.

Ведмідь запевнив, що на початку лютого всі депозитні кошти будуть повернуті до бюджету.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: