НБУ продав на аукціоні в п'ятницю майже 76 мільйонів

П'ятниця, 13 лютого 2009, 17:48

Національний банк України (НБУ) продав на аукціоні в п'ятницю 75,83 млн дол.

Про це заявив керівник групи радників голови Національного банку України Валерій Литвицький, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" .

"Сьогодні на аукціоні Нацбанк продав 75,83 млн дол. Нацбанк удосконалює форму проведення аукціонів: середньозважений курс з урахуванням операцій НБУ сьогодні склав 7,85 грн /дол, що практично відповідає його вчорашньому значенню (12 лютого - 7,82 грн/дол)", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.

За даними Литвицького, середньозважений курс гривні на аукціоні в п'ятницю склав 7,80 грн /дол, тоді як на міжбанку - 7,87 грн / дол. При цьому, сукупний обсяг торгів доларом у п'ятницю (з урахуванням операцій НБУ) зріс, за оперативними даними, до 247,4 млн дол, з  222 млн дол у четвер.

Реклама:

Ціна відсікання на аукціоні в п'ятницю була встановлена НБУ на рівні 7,79 грн /дол.

Керівник групи радників голови висловив думку, що фактор девальвації гривні в 2008 році, при ряді додаткових заходів,  створює певний шанс утримати динаміку ВВП України в 2009 році в позитивній зоні.

"У січні-лютому 2009 року курс стабілізувався. Але накопичений в кінці 2008 року девальваційних потенціал, при вмілому використанні, дає слабкий шанс на збереження динаміки ВВП у 2009 році в позитивній зоні", - сказав  Литвицький.

При цьому він пояснив, що для досягнення цієї мети владі необхідно оновити пакет антикризових законів і нормативних актів, зокрема, забезпечивши ефективну підтримку експортних підприємств.

Крім того, за його словами, необхідно скорочення видатків державного бюджету; збереження незалежності Нацбанку; поновлення зовнішнього фінансування, в першу чергу, від Міжнародного валютного фонду. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!