Газпром продовжує роботу, щодо погашення українського боргу за газ

Понеділок, 29 грудня 2008, 12:32

Рада директорів "Газпрому" на засіданні в понеділок, 29 грудня, взяла до відома інформацію про полягання розрахунків і перспективи взаємин концерну і господарюючих суб'єктів України в газовій сфері.

За підсумками засідання "рада директорів доручила правлінню компанії продовжити роботу, направлену на повне погашення українською стороною наявної заборгованості, підписання нових контрактів на постачання газу в 2009 році і забезпечення гарантій своєчасної оплати за поставлений газ в майбутньому".

Про це з посиланням на прес-службу "Газпрому", повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна"

Члени ради директорів особливо підкреслили, що "Газпром" в повному об'ємі виконуватиме свої зобов'язання перед європейськими споживачами газу.

Питання про стан договірної кампанії по забезпеченню реалізації інвестиційної програми "Газпрому" на 2009 рік перенесене на наступне засідання.

Реклама:

За останній місяць відбулося декілька раундів переговорів "Газпрому" і НАК "Нафтогаз України", в ході яких розглядалися різні варіанти погашення боргу.

Відповідно до контракту на транзит газу, укладеним між "Газпромом" і "Нафтогазом України" 4 січня 2006 року строком на п'ять років, українська сторона зобов'язана забезпечувати безперебійний транзит російського газу своєю територією.

Цей контракт ніяк не пов'язаний з контрактом на постачання газу споживачам України.

У жовтні 2008 року в ході зустрічі голови уряду РФ Володимира Путіна і прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко був підписаний меморандум про співпрацю в газовій сфері.

Одним з ключових положень документа є можливість переходу на прямі довгострокові стосунки між "Газпромом" і "Нафтогазом України" з 1 січня 2009 року.

При цьому "Газпром" зберігає можливість продавати безпосередньо кінцевим споживачам України 7,5 млрд кубометрів газу на рік.

Умовою виконання положень меморандуму є повне погашення "Нафтогазом України" всієї наявної заборгованості за поставлений газ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: