Експерти прогнозують збільшення ціни на газ до 250 доларів

Середа, 24 грудня 2008, 14:23

Експерти прогнозують збільшення ціни на газ для України в 2009 році до 250 дол. за тисячу кубометрів

Про це з посиланням на дані експертного опитування на тему: "Причини україно-російських газових конфліктів", проведеного Центром дослідження корпоративних відносин 17-18 грудня 2008 року, повідомляє інформагенство "Інтерфакс-Україна".

Анкети для опитування були запропоновані 19 експертам у сфері економіки, енергетики і газового бізнесу. Відповіді отримані від 15 чоловік, 4 експерта ухилилися від участі в опитуванні.

Згідно з даним опитування, більшість опитаних експертів схиляється до того, що ціна на газ для України наступного року значно зросте.

Реклама:

Зокрема, 54% опитаних вважає, що ціна збільшиться до 250 дол. за 1 тис. куб. м, 33% - до 230 дол. за 1 тис. куб. м і 13% впевнені, що ціна залишиться колишньою - 179,5 дол. за 1 тис. куб. м.

Відповідаючи на запитання: "Як вирішити поточну газову кризу між Росією й Україною?", 46% експертів відзначило, що НАК "Нафтогаз України" погодиться на пропозицію "Газпрому" - прийме авансовий платіж за послуги з транзиту газу і з цих коштів оплатить свій борг.

8% експертів розраховує на те, що НАК "Нафтогаз України" зможе самостійно акумулювати кошти, необхідні для виплати боргу "Газпрому", 15% запропонувало власні варіанти, що зводяться в основному до того, що вирішити питання боргу тим або іншим способом НАК "Нафтогаз України" допоможе уряд або президент.

Називався також варіант погашення газового боргу з коштів, отриманих від Міжнародного валютного фонду.

Біля треті опитаних (31%) прогнозує чергове загострення україно-російських газових відносин через нездатність НАК "Нафтогаз України" оплатити борг.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: