НБУ знову буде оздоровлювати банки

Середа, 24 грудня 2008, 12:09
 

Національний банк (НБУ) затвердив спеціальний порядок здійснення заходів щодо оздоровлення банків.

Відповідне рішення закріплене постановою НБУ, що вступає в силу з 29 грудня, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Постанову прийнято з метою підвищення рівня капіталізації банків і забезпечення стабільності їх діяльності.

Документом встановлюються умови та вимоги щодо здійснення заходів з фінансового оздоровлення банків, зокрема за участю держави.

Згідно з постановою, оздоровлення банку можливе шляхом його реорганізації або збільшення статутного капіталу. Відповідний план затверджують акціонери (учасники) банку або тимчасовий адміністратор кредитно-фінансової установи.

У документі зазначається, що банки зобов'язані провести загальні збори акціонерів (учасників) з порядком денним про збільшення статутного капіталу на підставі рішення Нацбанку про потреби в капіталізації банку та у встановлений Нацбанком термін.

"Фактичне напрямок змін до статуту банку на узгодження Нацбанку вважається узгодженням їх Нацбанком", - зазначається в постанові.

Відповідно до порядку, банки - акціонерні товариства збільшують статутні капітали шляхом закритого розміщення акцій в два етапи: на першому етапі (не менше трьох днів) акції допвипусків купуються діючими акціонерами, а на другому - розміщуються акції серед акціонерів і для сторонніх інвесторів.

Згідно з постановою, рішення про реорганізацію банків приймається власниками без попереднього узгодження з НБУ.

"Банк зобов'язаний зменшити свій статутний капітал і зареєструвати відповідні зміни в статуті ... якщо розмір капіталу банку менший, ніж розмір статутного капіталу", - підкреслюється в постанову НБУ.

Власники банків мають прийняти рішення про передачу державі частки статутного капіталу в розмірі не менше 50% плюс одна акція.

"Нацбанк в день отримання рішення уряду щодо участі держави в капіталізації банку надсилає копію цього рішення банку", - зазначається в документі.

Як повідомлялося, уряд планує направити на капіталізацію банків в 2009 році 44 млрд. грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!