Заборона на дострокове вилучення депозитів є незаконною

Середа, 10 грудня 2008, 17:49
 

Введена Національним банком України (НБУ) заборона на дострокове вилучення депозитів є незаконним рішенням, і українці мають високі шанси відстояти право на свої кошти в судовому порядку.

Так вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" юристи.

"Уведений НБУ мораторій на дострокове вилучення депозитів - рішення незаконне, тому що прямо суперечить нормам Цивільного кодексу України", - повідомили в міжнародній юридичній компанії Integrites.

"Стаття 1060 кодексу говорить абсолютно чітко: за договором банківського вкладу незалежно від його виду банк зобов'язаний видати внесок або його частину за першою вимогою вкладника, крім внесків, зроблених юридичними особами на інших умовах повернення, що встановлено договором", - відзначається в повідомленні.

Реклама:

"Це незаконно, оскільки, швидше за все, суперечить умовам повернення внесків, обговорених з клієнтом у депозитному договорі, і, у тому числі, суперечить ст.1060 Цивільного кодексу України", - додали в юридичній фірмі Magisters.

Як повідомлялося, Нацбанк у жовтні-2008 ввів мораторій на дострокове вилучення депозитів, а в грудні підтвердив його дію.

На думку експертів, фізичні особи можуть успішно оскаржити відповідні дії банків у суді. Положення Цивільного кодексу мають вищу юридичну чинність, ніж нормативні акти регулятора.

  

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: