Питання боргів України в реальному секторі можна вирішити

П'ятниця, 7 листопада 2008, 18:02
 

Корпоративний зовнішній борг України багато в чому складається з боргів "дочок" іноземних банків і внутріфірмового боргу.

Про це повідомила голова місії Міжнародного валютного фонду в Україні Джейла Пазарбашіоглу (Ceyla Pazarbasioglu), пише агентство "Інтерфакс Україна".

На прес-конференції у Вашингтоні, коментуючи рішення МВФ про надання Україні стабілізаційного кредиту, вона підкреслила, що борг бюджетного сектора в країні є відносно низьким у порівнянні з іншими країнами - усього близько 10% валового внутрішнього продукту.

Як відзначила Пазарбашіоглу, українська влада уважно відслідковує ситуацію із значно великим зовнішнім боргом у приватному секторі. За її словами, частина цієї заборгованості - зобов'язання дочірніх банків своїм європейським материнським структурам.

Реклама:

"У наших дискусіях нам повідомили, що вони (материнські банки) могли б продовжити кредитні лінії своїм дочірнім структурам", -  сказала голова місії.

Говорячи про корпоративний сектор, вона відзначила, що в ньому велика частина зовнішнього боргу доводиться на внутріфірмові позики. Рішення їхньої проблеми буде сильно залежати від стійкості корпоративних балансів і того, наскільки ці позики забезпечені власними депозитами компаній на офшорних рахунках, відзначила Пазарбашіоглу.

 У зв'язку з цим вона уточнила, що точно оцінити обсяг рефінансування досить складно.

У той же час голова місії підкреслила, що антикризова програма, особливо із сильним компонентом рекапіталізації банків, повинна полегшити рефінансування реального сектора.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: