Європа провалила план по виходу з фінансової кризи

Вівторок, 7 жовтня 2008, 13:22

Міністри фінансів країн Європи не змогли домовитися про заходи щодо підтримки банківської системи, незважаючи на те, що глави їхніх країн пообіцяли зробити все можливе, щоб зупинити кризу, повідомляє газета "Сегодня".

В понеділок у Люксембурзі пройшло чергове щомісячне засідання міністрів фінансів країн єврозони.

Прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі і міністр фінансів Франції Крістін Лагард раніше пропонували виробити програму подолання фінансової кризи за прикладом американського $700-мільярдного "плану порятунку", але ця ініціатива не знайшла підтримки.

У ході засідання країни зони євро не прийшли до єдиної думки, і воно завершилося черговими запевненнями в необхідності захисту депозитів.

Реклама:

Уряди європейських країн у єдиному пориві кинулися на порятунок банків, яке чергове загострення світової фінансової кризи підштовхнуло до грані банкрутства. У понеділок європейський фондовий індекс Dow Jones Stoxx 600 пережив саме різке падіння за два десятиліття (з жовтня 1987 року) - на 7,6%, а курс євро до долара опустився нижче $1,35 вперше за 14 місяців.

На засіданні міністри обговорили питання рекапіталізації, ліквідності, мінімальних депозитів, але так і не виробили конкретних заходів щодо подолання кризи.

Розбіжності викликало рішення ірландських регуляторів захистити не тільки депозити 6 ірландських банків, але і дати гарантії за їх борговими зобов'язаннями.

 Німецький уряд виступив з критикою дій Ірландії, вважаючи їх такими, що спотворюють основні принципи європейського ринку і назвавши такі заходи "рятувальною парасолькою, що проводить дискримінацію на внутрішньому ринку".

Європейський центральний банк (ЕЦБ) вважає, що ірландський уряд повинен був "належним чином" проінформувати ЄС, перш ніж повідомляти про такі банківські гарантії.

Нагадаємо, що 6 жовтня з приводу кризи на світових ринках зробив заяву Папа Римський. Глобальна фінансова криза свідчить про марність грошей і даремності нагромадження матеріальних цінностей, заявив Бенедикт XVI.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: