Американська ФРС знизила облікову ставку до 1%

Четвер, 30 жовтня 2008, 09:18
 

Комітет з відкритих ринків Федеральної резервної системи США ухвалив рішення знизити базову облікову ставку до 1% з 1,5%.

Про це говориться в повідомленні комітету.

Ще у вересні 2007 року ставка була на рівні 5,25%. Нинішній адміністрації ФРС знадобилося 14 місяців, щоб знизити її до однопроцентного рівня. Попередній адміністрації під керівництвом Алана Грінспена знадобилося 30 місяців, перед тим, як був досягнутий однопроцентний рубіж 2003 року, передає агентство "Уніан" з посиланням на РІА "Новости".

"Економічна активність помітно знизилася, в основному в результаті пониження витрат споживачів. У останні місяці також сповільнилося виробництво і витрати на устаткування, а економічна активність, що знизилася в багатьох іноземних економіках, гальмує перспективи американського експорту", - мовиться в заяві комітету ФРС.

Реклама:

Крім того, відзначає комітет, фінансова криза накладає відбиток на купівельну спроможність споживачів.

"У світі зниження цін на енергоресурси та інші товари, а також в світі перспектив слабкого економічного зростання комітет чекає, що інфляція встановиться на рівні, що відповідатиме стабільності цін", - наголошується в заяві.

Дії властей у області економічної політики, зокрема зниження базової облікової ставки, недавнє скоординоване пониження облікової ставки Центробанками деяких країн, а також серйозні заходи у області ліквідності повинні з часом поліпшити кредитну ситуацію і сприяти поверненню на рівень середнього економічного зростання, чекають в комітеті, відзначаючи разом з тим, що ризики для економічного зростання зберігаються.

"Комітет спостерігатиме за економічними і фінансовими подіями і діятиме в міру необхідності для забезпечення економічного зростання і стабільності цін", - говориться в заяві.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: