Проект Держбюджету-2009 не зовсім влаштовує Президента

Вівторок, 23 вересня 2008, 10:41

Президент України Віктор Ющенко просить парламент урахувати ряд його зауважень до проекту державного бюджету на 2009 рік.

Про це йдеться в листі Президента на ім'я голови Верховної Ради Арсенія Яценюка, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна" з посиланням на прес-службу Президента у вівторок.

Так, Ющенко вважає, що в проекті Держбюджету-2009, який був внесений урядом 15 вересня на розгляд до Верховної Ради, не вирішено низку важливих питань, зокрема в соціальній, енергетичній сферах.

Президент відзначив, що показники держбюджету знову сформовані за заниженими макропоказниками економічного й соціального розвитку.

Реклама:

Ющенко підкреслив, що розрив між установленим і фактичним розміром прожиткового мінімуму, у результаті якого тільки за 8 місяців поточного року кожний пенсіонер, який одержує мінімальну пенсію, недоодержав більше 560 грн., буде продовжувати збільшуватися.

Крім того, Президент відзначив, що уряд проігнорував його ініціативу щодо впровадження з початку 2009 року програми будівництва доступного житла.

В енергетичній сфері залишається невирішеним питання збалансування фінансових потоків НАК "Нафтогаз України".

"З урахуванням необхідності закачування до підземних сховищ природного газу для осінньо-зимового опалювального сезону 2008 року такий дефіцит при ціні імпортованого газу в 179,5 дол.  вже склав більше 8 млрд.грн. Разом з тим, при невідомій ціні імпортованого газу на наступний рік для НАК "Нафтогаз України" передбачено коштів з державного бюджету в 1,6 разів менше", - говориться в листі.

Ющенко також відзначив, що в проекті держбюджету-2009 фактично не передбачені кошти на добудування Дністровської гідроакумулюючої станції, а також для прискорення реалізації проектів з транспортування електроенергії.

Крім того, Президент підкреслив, що проігноровано його вимоги щодо погашення в 2009 році державного боргу України перед Росією.

"Наявність цього боргу веде до збереження нерівних умов у взаєминах між нашими державами, у результаті чого Україна щорічно втрачає не менше 7,5 млрд.грн.", - відзначив Голова держави.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!