Яценюк прогнозує інфляцію у 20%

П'ятниця, 12 вересня 2008, 11:19

 

Показник інфляції в Україні за підсумками 2008 року не перевищить 20%, вважає голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, повідомляє агентство "Інтерфакс".
   "Та тенденція, що є в глобальному вимірі, вона, звичайно, має й український результат. Я очікую, що українська інфляція не досягне 20% за результатами 2008 року", - сказав він під час загальних зборів Європейської бізнесу-асоціації у Києві.
   При цьому спікер парламенту не розділяє песимістичних прогнозів відносно 30% рівня інфляції і оптимістичні прогнози уряду про 9,8% інфляції за рік.
   "Інфляція, що прогнозувалася, буде вище. Однак вона буде в межах до 20% за результатами 2008 року", - додав спікер.
   Як повідомлялося, споживчі ціни в Україні в серпні знизилися на 0,1% у порівнянні зі зниженням на 0,5% у липні, що дозволило інфляції з початку року знизитися до 14,8%. За даними Держкомстату, у річному вирахуванні інфляція за підсумками серпня сповільнилася до 26% у порівнянні з 26,8% за підсумками липня і 29,3% - за підсумками червня.
   В Україні в липні і серпні було зафіксоване зниження споживчих цін, відповідно, на 0,5% і 0,1%, що відбулося за рахунок зниження цін на продовольчі товари. Це дозволило сповільнити інфляцію за підсумками восьми місяців року до 14,8%. У той же час, базова інфляція знижується не так швидко: у серпні вона склала 0,7% у порівнянні з 1% у липні, що дає підставу більшості експертів говорити про нездійсненності урядового прогнозу інфляції в поточному році на рівні 15,9%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: