Національна телекомпанія вибиває борг

Середа, 9 липня 2008, 10:16

Національна телекомпанія України (НТКУ) вимагає від декількох регіональних операторів кабельного телебачення відшкодувати їй більше 500 тис. грн.

На думку менеджменту НТКУ, кабельщики повинні відповісти за ретрансляцію Євробачення-2008 в ефірі російського телеканалу "РТР-планета", тому що ексклюзивні права на трансляцію цієї події на території України належать саме державному каналу.

Свої претензії НТКУ пред'явила двом регіональним провайдерам, зокрема, Житомирському міському центру і ТРК "ТВР" з Луганської області, повідомляє видання "Экономические известия" .

Розмір претензії 520,089 тис. грн. держканал пов'язує із сумою річного внеску члена Європейського союзу мовлення (EBU).

Реклама:

Саме цей внесок дає ексклюзивні права на трансляцію заходів на території держави, організатором яких, як у випадку з Євробаченням, є EBU. Тому, на думку НТКУ, провайдери повинні відшкодувати розмір членського внеску. У випадку відмови НТКУ обіцяє подати в суд.

Як би там не було, суд неминучий, адже існуючі норми закону дозволяють подвійно трактувати роль провайдера програмної послуги. Головним буде питання, хто саме є розповсюджувачем сигналу на території нашої країни.

Якщо суд визнає, що це провайдер, а не російський канал, тоді певну суму кабельщики заплатять. Якщо ж розповсюджувачем визнають іноземний телеканал, то можливо повторення торішньої ситуації, коли НТКУ висунула вимоги до компанії "Торсат" щодо компенсації 460 тис. грн. за трансляцію на території України Євробачення-2007 в ефірі російського "Першого каналу".

Нагадаємо, що тоді суд відмовив НТКУ в грошовій компенсації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!