Українську пароплавну компанію продадуть частинами

Понеділок, 21 липня 2008, 10:51

Колегія компанії "Укрморрічфлот" вирішила, що після завершення процедури санації Чорноморського морського пароплавства (ЧМП) з компанії будуть виведені найбільш ліквідні активи.

Пароплавство продовжить своє існування, однак, швидше за все, без інвестицій з боку держави й можливостей подальшого розвитку, повідомляє видання "Комерсант - Україна".

Держкомпанію, до складу якої входило 300 суден основного флоту й 1,1 тис. допоміжного, визнали позбавленою всіляких перспектив розвитку.

"Пароплавство як судноплавна компанія втрачена. Бренд ЧМП у світі зараз має, скоріше, негативний відтінок", - заявив заступник Міністра транспорту, директор "Укрморрічфлоту" Володимир Работнєв.

Реклама:

Стан справ у ЧМП почав погіршуватися з розвалом СРСР: налагоджені схеми вантажоперевезень змінилися, підлаштуватися під нові умови менеджменту підприємства не вдалося.

Вже 1993 року борги компанії перевищили 200 млн. дол. Тоді ж був створений акціонерний судноплавний концерн "Бласко-ЧМП", на баланс якого держава перевела судна, які належали пароплавству. Незабаром почався їхній продаж, що нерідко супроводжувалося скандалами та судовими процесами.

Зараз флот ЧМП складається з шести суден (одне з них в арешті), на підприємстві працює 350 людей. Менеджмент ЧМП запевняє, що компанія прибуткова, але фінансові показники за 2007 рік не розкриває. Поточна кредиторська заборгованість - 33 млн. грн.

В лютому 2006 року за пропозицією ради кредиторів почалася процедура санації підприємства. Після завершення санації ЧМП не пов'язані із здійсненням основної діяльності активи будуть продані з відкритих торгів. Серед них - близько 30 будівель у центрі Одеси. За словами керівника юридичної служби ЧМП Оксани Шпилевої, вартість нерухомості пароплавства перевищує 1,5 млрд. грн.

Виручені від продажу майна ЧМП кошти планується направити на розвиток галузі. Саме пароплавство продовжить своє існування. Але, швидше за все, лише як юридична особа.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!