"Татнафта" може отримати контроль над найбільшим українським НПЗ

Четвер, 26 червня 2008, 13:48

Найбільший в Україні Кременчуцький нафтопереробний завод, на базі якого створена "Укртатнафта", може перейти під контроль компанії "Татнафта".

Нафтова компанія "Татнафта" купила в грудні 2007 року двох акціонерів російсько-українського спільного підприємства Укртатнафта, повідомляє "Кореспондент" .

У цілому купленим акціонерам Seagroup International та AmRUZ належить 18,3% акцій Укртатнафти. Таким чином, тепер "Татнафта" може одержати контроль над російсько-українською компанією.

Раніше ЗМІ називали Seagate International та AmRUZ дружніми "Татнафті".

Реклама:

Покупка 100% акцій американської Seagroup International обійшлася "Татнафті" в 57,1 млн дол, а 49,6% швейцарської AmRUZ - 23,9 млн дол.

При цьому російська нафтова компанія залишила опціон на покупку ще 49,1% акцій AmRUZ за 23,7 млн дол.

Наприкінці квітня 2008 року Господарський суд України передав 18,3% акцій "Укртатнафти", що належали Seagate International та AmRUZ, під управління компанії Нафтогаз. В суді вважають, що цей пакет акцій дістався американській і швейцарській компаніям незаконно.

До грудневих угод "Татнафті" належало 8,64% акцій "Укртатнафти". Ще 28,78% перебувають в управлінні компанії до жовтня 2011 року за договором з урядом Татарстану.

Якщо нафтовій компанії вдасться одержати контроль над акціями, переданими "Нафтогазу", у її руках виявиться 55,72% цінних паперів "Укртатнафти".

Нагадаємо, що 28 травня ФДМ заявив, що виграв у Господарському суді Києва позов про визнання незаконною покупки 18,6% акцій ЗАТ "Укртатнафта компаніями" AmRuz Trading і SeaGroup International.

У "Татнафті" нагадали, що почали міжнародний судовий розгляд з Україною, вимагаючи від неї 1,13 млрд дол як компенсацію збитку за втрату контролю над ЗАТ "Укртатнафта". Пізніше схожі позови мають намір подати ще три сторони конфлікту, у результаті чого сума істотно зросте.

Рішення апеляційної інстанції може стати вирішальним в боротьбі за Кременчуцький НПЗ, відзначають експерти.

"Татнафта" є шостою з видобутку нафти в Росії. Виторг компанії в 2007 році виріс на 45% до 356,3 млрд руб. Чистий прибуток склав 43,3 млрд руб.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!