Президент вимагає узгодження позицій уряду та НБУ

Четвер, 26 червня 2008, 13:12

Президент Віктор Ющенко закликає уряд та Нацбанк найближчими днями узгодити спільну позицію щодо зміни макроекономічних показників та змін до держбюджету 2008.

Як повідомляє "Українська правда" , про це він заявив під час брифінгу в четвер. "Мене турбує те, що відбувається сьогодні на економічному ринку", - зауважив президент на екстреному брифінгу в секретаріаті.

Ющенко повідомив, що вже ознайомився із матеріалами, які направив Нацбанк України, і "інформований про позицію уряду".

"Позиція НБУ: бюджет по видатках, які в нас сьогодні є, треба зберегти таким, як він є", - заявив президент.

Реклама:

"Ті 30 мільярдів нових бюджетних надходжень НБУ рекомендує не споживати ні на розвиток економіки, ні на соціальне споживання, а направити на покриття бюджету", - пояснив він.

"Таким чином, НБУ засвідчує, що можна утримувати інфляційні показники на рівні попереднього року, якщо вжити такого роду бюджетну політику", - наголосив Ющенко.

У свою чергу, за словами президента, "уряд рекомендує збільшити бюджет на 30 мільярдів, половину з яких направити на соціальне споживання, а іншу половину, очевидно, на стимулювання росту національної економіки".

"Детального розпису уряд поки мені не дав", - зауважив Ющенко.

"Дві інституції поки що продовжують по-іншому дивитися на перспективу використання тих ресурсів, що з'являються у держави", - наголосив президент.

Тому головна мета, за словами Ющенка, "сісти за спільний стіл і навчитися говорити одним голосом по тих питаннях, що відносяться до макроекономічних показників".

Президент висловив сподівання, що "завтра уряд і НБУ проведуть фінальні консультації і представлять спільний погляд, узгоджений, щодо оптимального сценарію макроекономічного розвитку на 2008 рік".

"Уряд і НБУ найближчими днями повинні повернутися до того доручення, яке давалося мною 10 днів тому, і сформувати чітку спільну позицію по моделі економічного розвитку і відповідно змін до бюджету на ті місяці, що в нас залишилися", - наголосив президент.

Для цієї заяви журналісти були запрошені до секретаріату президента в екстреному порядку.

Ющенка спілкувався з пресою у холі біля головного виходу секретаріату. Протягом усього його виступу глава секретаріату президента Віктор Балога стояв у коридорі за сходами так, що більшості присутніх його не було видно.

Як відомо, у середу Балога вже звернувся до Тимошенко з телеграмою, в якій вимагає надати президенту до кінця дня 26 червня узгоджені з Нацбанком макроекономічні показники.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!