НБУ виступає за підвищення доходів тільки незабезпеченим громадянам

Вівторок, 10 червня 2008, 16:55

Національний банк України (НБУ) наполягає на підвищенні доходів винятково матеріально незахищеним категоріям населення.

Така позиція повинна бути врахована урядом при перегляді макропоказників бюджету. Про це в інтерв'ю журналістам заявив голова Ради НБУ Петро Порошенко.

Як передає "Лігабізнесінформ" , Порошенко відзначив, що перегляд макропоказників бюджету на поточний рік, підвищення доходів як компенсація інфляційних втрат повинні бути передбачені тільки для тих категорій населення, чий дохід межує із прожитковим мінімумом.

"Звичайно, це може привести до певної зрівнялівки, якщо ми підвищимо доходи матеріально незабезпеченим категоріям населення і не будемо їх підвищувати для інших громадян. Однак на це необхідно піти", - додав Порошенко.

Реклама:

Голова Ради Нацбанку також відзначив, що, відповідно до розрахунків експертів НБУ, середній річний показник інфляції цього року для громадян, чий дохід не перевищує 700 грн., склав не 25%, і навіть не 35%, а більше 40%, оскільки основні видатки громадян цих соціальних категорій тісно пов'язані із продуктовим кошиком, а зростання цін на продукти цього року перевищило 40%.

"Цим громадянам ми зобов'язані компенсувати інфляційні втрати, іншим же категоріям населення доведеться усвідомити, що при сформованій ситуації підвищувати доходи на 20-40%, як це заявляє уряд, означає повернення до 90-х років, коли гривня відчутно знецінилася.

Сьогодні ми знову можемо повернутися до такої ситуації", - пояснив Порошенко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: