Експерти вважають, що Тимошенко замало запросила за "Укртелеком"

Середа, 9 квітня 2008, 17:02

Експерти вважають заниженою затверджену Кабінетом Міністрів стартову ціну 12 млрд гривень за 67,79% акцій найбільшої телекомунікаційної компанії "Укртелеком".

"Звичайно, занижена, але проблема в іншому, проблема в доступі до каналізації, у доступі до мереж загального користування. Продаючи "Укртелеком" у такому вигляді, ми прирікаємо ринок на особливі відносини з монополістом, а тим паче, треба розуміти, що в принципі в нас тільки кілька основних претендентів - це МТС ("Український мобільний зв'язок"), "Альфа Груп"... SCM (System Capital Management, Донецьк)", - сказав заступник директора Інституту інформаційного суспільства Ярослав Павловський.

Зі слів голови Інтернет-асоціації України Тетяни Попової, "Укртелеком" усього має 18 726,248 млн акцій, а станом на 8 квітня акції "Укртелекому" котирувалися на фондовій біржі ПФТС по 0,9383 гривнi за акцію, у такий спосіб стартова ціна виставлена за поточними котируваннями.

"А це не правильно, з мого погляду, тому що капіталізація в нього мінімум у 3,5 разу вища", - сказала Попова.

Реклама:

Вона зазначила, що оцінку такого підприємства роблять із точки зору кількох умов, у тому числі й із урахуванням західних аналогів, і реальна вартість компанії з погляду фондового ринку становить приблизно 50 млрд гривень.

"Зважаючи на капіталізацію, частки ринку й уплив на цей ринок - тартова ціна "Укртелекому" повинна бути щонайменше в 2-3 рази вищою, і це без урахування того, якщо в них у приватизаційних умовах залишилася із продажем "Укртелекому" каналізація, реально це коштує ще дорожче", - сказала Попова.

При цьому, на думку голови Національної комісії регулювання зв'язку Володимира Звєрева, якщо в умовах приватизації 67,79% "Укртелекому" все враховано, включаючи майновий комплекс "Укртелекому" й "Утел", то стартова ціна цілком адекватна, й кінцева вартість буде визначатися в процесі конкурсу.

"Тут ключовим є не вартість, а все-таки умови, з огляду на вагу й уплив "Укртелекому" на ринку телекомунікацій - набагато важливіше умови, висунуті для покупця", - зазначив експерт консалтингової компанії Netton CG (Київ) Роман Химич.

9 квітня Кабмін затвердив умови приватизації 67,79% "Укртелекому" за стартовою ціною 12 млрд гривень. Тимошенко прогнозує приватизацію "Укртелекому" до липня.

2007 "Укртелеком" закінчив із прибутком 267,193 млн гривень, збільшивши чистий дохід на 107,762 млн гривень, або на 1,6%, - 09 млн гривень порівняно з 2006-м.

"Укртелеком" займає 78,5% ринку фіксованої телефонії, обслуговуючи понад 10,1 млн абонентів, а також надає послуги мобільного зв'язку третього покоління в стандарті UMTS під брендом Utel, обслуговуючи понад 13,5 тис. абонентів.

Українські Новини

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!