МВФ побачив, що економіка України перегрілась

Середа, 23 квітня 2008, 15:30

Міжнародний валютний фонд відзначає ознаки "перегріву" української економіки.

Про це заявила представник європейського департаменту МВФ Дора Іакова, повідомляє "Обком" із посиланням на Українські Новини.

"Реальний ріст зарплат перевищує ріст продуктивності праці протягом кількох років, що представляє класичний приклад прискорення розвитку, що призводить до "перегріву" економіки", - сказала вона.

Іншими ознаками перегріву економіки Іакова назвала занадто високий споживчий попит, що сформувався на українському ринку, у тому числі за рахунок збільшення соціальних виплат і обсягів споживчого кредитування.

Реклама:

Як наслідок, погіршується сальдо зовнішньої торгівлі, а також спостерігається зростання індексу споживчих цін і цін виробників.

Постійний представник МВФ в Україні Балаж Хорват зазначив, що в ситуації, коли спостерігаються ознаки "перегріву" економіки, доцільно активізувати проведення структурних реформ в економіці, що може дати позитивний ефект у середньо- і довгостроковій перспективі.

З погляду досягнення ефекту в короткостроковій перспективі, як підкреслив Хорват, необхідно прийняти заходи для уповільнення темпів росту споживчого попиту, у тому числі шляхом стримування соціальних виплат, лібералізувати валютно-курсову політику, активізувати використання фіскальних важелів для контролю за динамікою попиту.

Як відомо, у квітні МВФ погіршив прогноз інфляції в Україні з 10,6% до 17,1% (у вимірі грудень до грудня) і поліпшив прогноз росту ВВП із 5,4% до 5,6% у 2008 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!