Нафтогаз хоче заробити на "Укрнафті" - експерт

Субота, 1 березня 2008, 20:42
Штучне зниження відпускної ціни на природний газ "Укрнафтою" є перерозподілом фінансових потоків компанії на користь "Нафтогазу". Таку думку висловив керівник Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін, простивши, що НАК є найбільш імовірним лобістом рішення НКРЕ.

Нагадаємо, 28 лютого 2008 року на своєму засіданні Національна комісія регулювання електроенергетики України понизила ціну реалізації природного газу власного видобутку ВАТ "Укрнафта" для забезпечення потреб населення у 2008 році на 26,9% - із 272,6 до 199,2 грн (без ПДВ) за 1 тис. м куб., керуючись нібито ненаданням компанією детальних обґрунтувань структури ціни газу.

Як стверджує "Укрнафта", собівартість 1 тис. м куб. газу за результатами діяльності у 2007 році за нульової рентабельності становить 349,73 грн (без ПДВ).

"Нафтогаз України", відповідно до рішень тієї ж НКРЕ, відпускає газ населенню по усередненому тарифі в 441 грн за 1000 куб. м (без ПДВ). Із цієї суми 156 гривень становлять витрати на доставку газу до споживача, чиста відпускна ціна НАК дорівнює 285 гривням.

Заробіток НАК на 1 тисячі кубометрів газу "Укрнафти" до останнього часу становив 12,4 гривні, що, у перерахуванні на обсяг видобутку "Укрнафти" (3,237 млрд куб. м), еквівалентно 40 мільйонам гривень чистого прибутку "Нафтогазу" у рік.

Реклама:

З новою відпускною ціною газу для "Укрнафти" на рівні 199,2 грн за 100 куб. м, чистий прибуток "Нафтогазу" на одній тисячі кубометрів чужого газу сягне 85,8 гривні, а в перерахуванні за рік - 277,8 мільйона гривень, вважають у центрі енергетичних досліджень.

При цьому зобов'язання зі сплати рентної плати й інших постійно зростаючих податків на видобуток газу продовжить нести "Укрнафта", що вже заявила, що видобуток газу стане для неї збитковим.

"Безумовне вимивання коштів "Укрнафти" в "Нафтогаз" й, через нього, - у бюджет - позбавить "Укрнафту" можливості реінвестувати кошти в розвідку українських запасів газу", - переконаний Бородін.

"Аналогічна ситуація склалася й у інших газодобувних компаніях, які, зважаючи на свою 100% належність "Нафтогазу", не сміють висловлювати протест проти того, що відбувається", - вважає експерт.

Відпускна ціна газу для "Чорноморнафтогазу", що веде видобуток в умовах континентального шельфу України, недавно знижена з 290 до 250 гривень за 1000 кубометрів. Зате "Нафтогаз" заробить на кожному кубометрі газу цього підприємства по 35 гривень - близько 44 мільйонів гривень у перерахуванні на річний видобуток "Чорноморнафтогазу" (1,26 мільярда кубометрів).

У Центрі енергетичних досліджень вважають, що найбільше "Нафтогаз" заробляє на дочірній компанії "Укргазвидобування", обсяг видобутку якої перевищує 14,7 мільярда кубометрів, а підпорядкованість НАКу - є найбільш твердою. Хоча точний розмір установленої для " Укргазвидобування " відпускної ціни не відомий, навряд чи маржа НАКу становить менше 50 гривень на тисячі кубометрів. У рік - це 735 мільйонів гривень, що могли би піти на розвідку й освоєння нових родовищ.

Сумарний обсяг "заробітку" НАКу на перепродажі чужого газу населенню своєї країни за календарний рік перевищить 1 мільярд гривень.

На думку Бородіна, перерозподіл НКРЕ доходів від видобутку українського газу на користь НАК "Нафтогаз України" є прямим наслідком політики уряду Юлії Тимошенко: "У Бюджеті-2008 податкове навантаження на НАК тільки по прямих податках збільшилася на 20% (із 8 до 10 мільярдів гривень). У сумі податки "Нафтогазу" повинні становити рекордні 13 мільярдів гривень. При цьому Бюджет-2008 передбачає недофінансування урядом збитків НАКу від поставки газу теплокомуненерго в розмірі від 1,4 до 3,7 мільярда гривень".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!