Західні ЗМІ: Росія "тисне на газ", бо Україна просувається до Європи

Вівторок, 12 лютого 2008, 10:42

Оглядач британського журналу "Економіст" Едвард Лукас вважає, що новий газовий конфлікт України з Росією спричинений просуванням Києва до Європи.

Про це він заявив в інтерв'ю "Бі-Бі-Сі" у вівторок.

"Абсолютно чітко, що коли Україна рухається в напрямку Заходу, Росія знаходить причину, аби поскаржитися, і знаходить якусь провокацію і, на мою думку, це, безумовно, одна з них", - наголосив він.

Водночас він вважає, що позиція України на переговорах із Росією є достатньо сильною. "Медведєв не захоче почати свою публічну діяльність, хоча він ще не на посаді, з суперечки з Україною, внаслідок чого потерпатимуть поставки до Європи. Тому, до певної міри, позиція України на переговорах може бути досить сильною", - пояснив Лукас.

Реклама:

Він також поставив під питання існування такої компанії, як РосУкрЕнерго.

"Питання, яке я би хотів поставити росіянам, це - хто є власником РосУкрЕнерго? Тому що, із західної точки зору, абсолютно дивовижно, що ця компанія взагалі існує, не кажучи вже про те, щоби бути залученою до таких важливих питань", - сказав він.

"Я думаю, що РосУкрЕнерго - це симптом усієї цієї нечіткості і корупції, що оточує "Газпром". Я переконаний, що у разі потреби РосУкрЕнерго може бути використане, аби заявити, що гроші не заплатили, - так само, як і коли вони хочуть закрити проблему, РосУкрЕнерго може оголосити, що вона цілком задоволена. Але це - справжнє джерело проблеми", - зазначив Лукас.

Він назвав РосУкрЕнерго лакмусовим папірцем для будь-якого українського політика.

"Для України було би дуже бажаним мати єдину позицію щодо цього (існування РосУкрЕнерго). І якби росіяни наполягали, аби ця непрозора корумпована структура існувала, то українці могли би дати решті світу дуже гарний урок - дивіться, мовляв, ми хочемо змін, а росіяни нам не дозволяють", - сказав він.

Він також розкритикував позицію ЄС щодо газового конфлікту між Україною та Росією. "На мою думку, нерішучість ЄС щодо України є дуже сумною. Насправді, якщо Європа стурбована Росією, то найкраще, що вона може зробити з цього приводу, це зробити справді успішними стосунки ЄС із Україною", - зазначив він.

"Якщо вдасться зробити з колишньої комуністичної великої слов'янської країни успішного європейського партнера, це зменшить аргументи Путіна, який твердить про винятковість Росії", - додав він.

Лукас також порадив Україні дивесифікувати джерела, з яких країна отримує газ, ефективніше використовувати газ і налагодити прозорість. РосУкренерго не з'явилося нізвідки. Там також залучені українці. І новому уряду ще треба багато зробити, аби довести свою прозорість. Якщо це їм вдасться, то це викриє різні наміри Росії", - зазначив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!