Оприлюднено офіційні дані по рекордній інфляції-2007

Середа, 9 січня 2008, 14:22

За підсумками 2007 року рівень інфляції становив 16,6%, повідомив Держкомстат. Зростання споживчих цін торік стало найвищим після 2000 року, коли воно сягнуло 25,8%.

Основний внесок у прискорення інфляції зробили продовольство і сфера послуг.

У продовольчій групі товарів найшвидший ріст цін відбувся в другому півріччі й найбільше подорожчали такі товари, як олія (ріст на 70,4%), фрукти (60%), яйця (54,4%), молоко (44,7%) і хліб (18%).

У сфері послуг відзначено продовження швидкого росту квартплати й тарифів на транспортні послуги. Це було пов'язано із ростом цін на всі види палива - у середньому на 36,2%.

Реклама:

Уряд Юлії Тимошенко називає як основні причини настільки різкого росту інфляції прорахунки попереднього Кабміну. "Попередній уряд залишив безпрецедентний рівень інфляції - 17%", - заявила Тимошенко під час засідання Кабміну.

За її словами, результатом роботи нового уряду мають стати розробка й виконання плану антиінфляційних заходів із вказанням термінів і відповідальних осіб за його виконання.

Як сказав екс-міністр економіки Анатолій Кінах, серед головних причин інфляційного стрибка торік - політична криза, через що "були фактично заблоковані всі структурні реформи в країні - у сфері енергозбереження й енергетики, а також податкова й земельна реформи й удосконалювання корпоративного законодавства".

На думку експерта Міжнародного центру перспективних досліджень Олександра Жолудя, інфляція на інших найбільших світових ринках справді серйозно вдарила по внутрішньому ринку України.

У Держбюджеті-2008 закладений прогноз інфляції на рівні 9,6%. Однак, за оцінками Національного банку, за незмінності прийнятого бюджету інфляція становитиме не менше 14,8% і навіть, можливо, перевищить показник минулого року.

"Економіческіє ізвєстія"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!