Експерти прогнозують боротьбу за володіння центрально-азіатським газом

Понеділок, 28 січня 2008, 18:57

Експерти Центру енергетичних досліджень (Київ) прогнозують загострення конкуренції між країнами за володіння газом центральноазіатського походження.

"Центральноазіатський газ залишається останнім істотним нерозподіленим газовим ресурсом у Євразії, не враховуючи Іран. Тому, ймовірно, в майбутньому йтиметься не стільки про ціну, скільки про доступ до цих ресурсів у принципі", - повідомив керівник центру Костянтин Бородін.

З його слів, угода про поставки газу між Туркменістаном і Китаєм задає нову планку ціни на енергоресурси центральноазіатського регіону й найбільшою мірою зачіпає інтереси України.

"Експортна ціна туркменського газу вперше наблизилася до психологічного рубежу в 200 доларів за тис. куб. м. Це означає, що, якщо Україна захоче зберегти доступ до туркменського газу в 2009 році, їй доведеться запропонувати Ашхабаду ще вищу ціну - понад 200 доларів", - сказав Бородін.

Реклама:

На його думку, подорожчання природного газу для України з 1 січня 2008 року стало наслідком спроб Європейського Союзу дістати прямий доступ до туркменського газу.

"На дуже високому рівні ЄС і США восени минулого року проводили переговори з туркменською стороною, пропонуючи Ашхабаду будівництво нового газопроводу через Каспій, Закавказзя й Туреччину - тобто в обхід Росії й України", - сказав він.

Бородін додав, що якщо тоді консолідована позиція Росії й України дозволила зберегти поставки енергоресурсів із Туркменістану в північному напрямку, то сьогодні в Ашхабада з'явився новий - східний - експортний вектор.

За його розрахунками, вартість доставки туркменського газу до кордонів Китаю становитиме не менше 50 доларів за тис. куб. м, а з урахуванням транспортних витрат по КНР, ціна газу для споживачів західного Китаю буде не нижчою за 279 доларів за тис. кубометрів.

Прогнозуючи ціну на середньоазіатський газ для України на 2009 рік, Бородін зазначив, що вона, як і раніше, буде складатися із контрактної вартості газу на туркменському кордоні й витрат на доставку.

"Уже зараз очевидно, що в 2009 році вартість газу на кордоні Туркменістан-Узбекистан перевищить 200 доларів за тис. куб. м. Що стосується вартості доставки, то тут ситуація залежить від ініціатив української влади", - сказав він, додавши, що якщо Україна відмовиться від намірів збільшити транзитний тариф, то вартість доставки сировини буде в межах 40 доларів за тис. кубометрів, а якщо буде наполягати на його перегляді до 9,32 доларів за тис. куб. м на 100 км відстані, то доставка середньоазіатського газу до України зросте до 200 доларів.

"Таким чином, оптимістичний орієнтир ціни - 240-260 доларів, песимістичний - 400 за тис. куб. м", - прогнозує експерт, додаючи, що ціна російського палива, швидше за все, виявиться ще вищою в силу очікуваного зростання ціни на нафту.

Раніше ЗМІ повідомили, що Китай домовився з Туркменістаном про ціну газу 195 доларів за тис. куб. м.

Україна є одним із найбільших споживачів туркменського газу. Вартість палива на кордоні України й Росії становить 179,5 доларів за тис. куб. м. Ексклюзивним постачальником цього палива в Україну є компанія "РосУкрЕнерго".

Українські Новини

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!