У БЮТ називають очікуваним підняття Росією ціни на газ

Середа, 5 грудня 2007, 10:19

Депутат Верховної Ради від Блоку Юлії Тимошенко Євген Корнійчук називає очікуваним підняття Росією ціни на газ для України до 179,5 доларів за 1 тис. куб. м.

"У нинішній геополітичній ситуації після певних політичних подій в Україні й Росії цього слід було чекати", - сказав він.

На думку Корнійчука, перехід України до ринкової економіки європейського зразка передбачає в тому числі й підняття ціни на газ.

Депутат нагадав, що в окремих європейських країнах, наприклад Болгарії й Румунії, ціна на газ перевищує 300 доларів за тис. куб. м.

Реклама:

"Тому зростання ціни неминуче", - вважає він.

Корнійчук припустив, що підвищення ціни на газ стане тяжким для українських енергоємних підприємств.

"Ціна буде на грані виживання, особливо для енергоємних підприємств", - сказав він.

Як відомо, Україна й Росія домовилися про ціну на імпортний природний газ на кордоні Росії й України 179,5 доларів США на 2008 рік.

Із 2007 року Україна одержує природний газ по 130 доларів за тис. куб. м на кордоні України й Росії, що на 36,8% більше від ціни газу, що поставлявся в 2006 році (95 доларів за тис. куб. м).

Ексклюзивним постачальником газу є компанія "Росукренерго", яка закуповує весь обсяг палива в дочірньої російському "Газпрому" компанії "Газпромекспорт" і транспортує до кордону України й Росії.

На кордоні України й Росії газ у "Росукренерго" купує спільне підприємство "Укргазенерго" і продає його промисловим підприємствам і теплокомуненерго, а також реалізує його "Нафтогазу Україну" для потреб населення, ТКЕ й бюджетної сфери.

Цього року Україна не закуповує газ російського походження, маючи домовленості з Узбекистаном про поставки через "Росукренерго" 7 млрд куб. м газу за рік і з Казахстаном про поставки 8,5 млрд куб. м газу за рік, а також із Туркменістаном про поставки 42,5 млрд куб. м газу за рік.

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!