У США почалася стагфляція?

Вівторок, 18 грудня 2007, 16:07

В економіці США з'явилися перші ознаки стагфляції: економічний ріст сповільнився, а ціни на продукти харчування й енергоносії продовжують рости. Такий діагноз поставив колишній глава Федеральної резервної системи Алан Грінспен.

Колишній глава американського центробанку сказав, що низький рівень інфляції є основним чинником економічного росту, і тому за цінами необхідно стежити.

"У нас не спостерігається стагфляція, але вже з'явилися перші її ознаки", - сказав Грінспен.

Нагадаємо, що американський центробанк тричі понизив ключову процентну ставку починаючи з вересня 2007 року після того, як криза на ринку житла негативно вплинула на кредитні умови, а ціни на продукти харчування й енергоносії загрожують штовхнути економіку країни в рецесію.

Реклама:

Однак зниження ставок може вплинути на ціни, що починають рости, тому ФРС виявилася в дуже складній ситуації: ріст потрібно прискорювати, а інфляцію - стримувати.

Як показали дані минулого тижня, ціни виробників росли в США в листопаді найвищими темпами за останні 34 роки, а споживчі ціни - за понад два роки .

Грінспен ще раз сказав, що ймовірність виникнення рецесії в економіці США наближається до 50%, однак зауважив, що рівень корпоративного боргу в країні перебуває на гарній позначці, що має допомогти при боротьбі з кредитними умовами, які стали жорсткішими.

Раніше Грінспен заявляв, що ризик рецесії для економіки США збільшується і що темпи економічного росту близькі до того, щоб стабілізуватися.

Згідно з прогнозами експертів Goldman Sachs, у найближчі 12 місяців провідні світові інвестиційні інститути будуть змушені списати додатково 48 млрд доларів як втрату з різних видів цінних паперів, прив'язану до іпотечного ринку США.

Раніше компанія підрахувала, що економіка Сполучених Штатів може зазнати збитків на суму в два трильйони доларів у результаті кризи на ринку кредитування

Раніше екс глава ФРС Алан Грінспен повідомляв, що доля світової економіки залежить від того, що відбудеться з цінами на нерухомість в США, і, можливо, це буде ненайкращий сценарій розвитку подій.

Іпотечна і кредитна криза у Великобританії почала активно розвиватися після іпотечної кризи в США, яка завдала значних втрат світовим фінансовим інститутам.

Раніше повідомлялося, що світову кризу з іпотекою спровокував підвищений інтерес інвесторів до ринків, що розвиваються, у тому числі і до українського фондового ринку.

Як раніше повідомляв Bloomberg, збитки інвесторів, що вклали свої кошти в облігації, забезпечені кредитами позичальників із низькою платоспроможністю, можуть на тлі іпотечної кризи в США сягнути 75 мільярдів доларів.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) оцінив утрати світової економіки від іпотечної кризи в США - $170-200 млрд.

Ройтерс

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!