В Україні зробили "джинсовий" антирейтинг телеканалів

Вівторок, 11 грудня 2007, 16:30

Телеканал "ICTV" лідирує по кількості новин, зроблених із порушеннями журналістських стандартів у листопаді, вважають активісти журналістської ініціативи "Не продаємось!".

Як повідомила представник Інституту масової інформації Вікторія Сюмар на прес-конференції у вівторок у Києві, відповідно до моніторингу, проведеного активістами ініціативи "Не продаємося!", у листопаді на українських центральних телеканалах з порушенням журналістських стандартів вийшли в ефір 26 матеріалів.

Експерти одноголосно зафіксували явні порушення стандартів актуальності, значимості й збалансованості в 11 матеріалах, які транслювалися в програмі "Факти" на телеканалі "ICTV".

Друге місце в цьому антирейтингу зайняв телеканал "Ера", на якому було розміщено 7 матеріалів у передачі "Підсумки".

Реклама:

По два замовні матеріали було розміщено: на телеканалі "1+1" у передачі "ТСН"; на телеканалі "НТН" у передачі "Вчасно"; на "ТРК "Україна" у передачі "Події".

По одному матеріалу з порушеннями стандартів журналістів зафіксували на телеканалі "Новий канал" у "Репортері" і на телеканалі "СТБ" у "Вікнах".

Жодного такого матеріалу активісти руху не побачили на "5 каналі", "Першому Національному", "Тонісі" та "Інтері".

Як повідомила головний редактор "Телекритики" Наталя Лигачева, із 26 цих матеріалів дев'ять стосувалися компанії "Енергоатом", чотири - Кременчуцького НПЗ, по двоє - презентації екс-президента Леоніда Кучми своїх нових книг, компанії "Украгазвидобування" і Броварської районної держадміністрації.

Експерти зафіксували ще по одному матеріалу, зробленому з порушеннями журналістських стандартів, – стосовно інвесторів Національного спортивного комплексу "Олімпійський", компаній "Дніпроенерго", "Метінвест", підприємства "Галографія", Тендерної палати, Укрзалізниці і Макіївкагазу.

Планують, що моніторинг будуть проводити щомісяця.

Журналістський рух "Не продаємося!" ініціювали представники ЗМІ для виявлення так званих замовних матеріалів.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!