МВФ вважає можливою економічну кризу в країнах Східної Європи

Понеділок, 10 грудня 2007, 11:43

Міжнародний валютний фонд вважає в доступній для огляду перспективі можливою економічну кризу в країнах Балтії й Південно-Східної Європи, у тому числі в Україні.

Про це в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" заявив директор європейського департаменту МВФ Майкл Депплер.

"Кілька країн справді демонструють такі ж симптоми, як і ряд азіатських країн перед регіональною фінансовою кризою, яка сталася 10 років тому", - зазначив він.

Депплер назвав серед таких симптомів значні обсяги дефіциту поточних рахунків платіжного балансу, зростаючий борг приватного сектора, режим фіксованого обмінного курсу.

Реклама:

У зв'язку з цим МВФ рекомендує країнам Балтії й Південно-Східної Європи дотримуватися ряду принципів економічного розвитку: утримуватися від подальшого стимулювання буму споживання, провадити зважену політику збільшення доходів у державному секторі (зростання доходів у секторі не повинно випереджати зростання продуктивності праці), посилювати регулятивний нагляд у фінансовому секторі, реформувати ринки робочої сили й капіталу, створювати рівні ринкові умови для зовнішніх і внутрішніх інвесторів.

"Кожний грам зусиль, витрачених на профілактичні заходи сьогодні, дасть змогу уникнути необхідності "пригорщами ковтати таблетки" у майбутньому", - зазначає Депплер.

Нагадаємо, у жовтні МВФ погіршив прогноз інфляції в Україні з 11,3% до 11,5% у нинішньому році й поліпшив прогноз зростання ВВП України з 5% до 6,7% в 2007-му.

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!