Ющенко хоче відмінити обов’язкову стандартизацію та сертифікацію товарів

П'ятниця, 21 вересня 2007, 17:53

Президент Віктор Ющенко пропонує відмінити обов’язкову стандартизацію та сертифікацію товарів. Про це заявив на брифінгу перший заступник голови Секретаріату президента Олександр Шлапак.

За його словами, у країнах СНД уже немає обов’язкової стандартизації та сертифікації товарів, а в Україні існує маса проблем через неї. Тому Ющенко виступив з ініціативою розбити товари на дві групи, зазначив Шлапак. До першої увійдуть товари, що є небезпечними для життя, - для них залишити обов’язкову стандартизацію та сертифікацію, а до другої - решта всіх товарів - для них стандартизація і сертифікація повинні стати добровільною, повідомив замголови Секретаріату.

Нагадаємо, питання про відміну обов’язкової сертифікації товару ще минулого року порушувала українська Національна асоціація розвитку торгівлі та сервісу. Як зазначив директор цієї асоціації Андрій Близнюк, наразі Держспоживстандарт проводить сертифікацію товару під час його виходу на ринок, потім, ще раз на оптовій ланці й, нарешті, в роздрібній торгівлі Управління із захисту прав споживачів проводить перевірку якості продукції, сертифікованої Держспоживстандартом. "Виходить, що вони самі не довіряють своїм власним сертифікатам", - підкреслив він.

Реклама:

На думку Близнюка, сертифікат є штучним бар’єром у торгівлі, оскільки Держспоживстандарт контролює не якість товару, а "наявність папірців, які він сам же і видає".

Разом із тим, на думку експертів, в умовах вступу до Світової організації торгівлі та інтеграції в світову економіку все більше українських підприємств підвищують якість продукції. Зокрема, заступник директора Інституту управління якістю ДП "УкрНДНЦ" Сергій Бульдович, із 2000 р. понад 3 тис. українських підприємств запровадили на своєму виробництві систему управління якістю продукцією, що відповідає вимогам стандартів ISO 9000.

При цьому майже 1,5 тис. підприємств отримали цей сертифікат в останні два-три роки. Він зазначив, що сертифікат відповідності стандартам ISO 9000 свідчить про те, що продукція підприємства відповідає світовим стандартам якості, й таке підприємство може працювати на міжнародному ринку. Крім того, ринкова вартість підприємства з такою системою управління якістю збільшується на 10%.

РБК-Украина

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!