За "індексом Біг Мака" долар повинен коштувати 2,8 гривні

П'ятниця, 2 лютого 2007, 17:43

Українська гривня, російський рубль і валюти ряду країн Південно-Східної Азії входять до числа найбільш недооцінених світових валют по паритету купівельної спроможності, базою для якого є бутерброд Біг Мак, говориться в черговому дослідження журналу The Economist.

Як говориться у звіті, українська гривня, відповідно до індексу, недооцінена на 47%.

Таким чином, при перерахуванні через Біг Мак курс гривні повинен становити 2,80 гривні за долар у порівнянні з 5,0 гривнями в цей час.

Російський рубль недооцінений на 43%, виходячи з індексу Біг Маку, і рівноважний курс рубля становить 15,2 рублі за долар. У цей час курс рубля до долара становить 26,5 рубля за долар.

Найбільш недооціненою валютою в світі, виходячи з індексу Біг Маку, є китайський юань, що недооцінений на 56%.

Реклама:

Самою "важкою" валютою у світі визнана ісландська крона, яка переоцінена на 131%.

Індекс, який було створено для жарту в 1986 році, щоб перевірити, чи на "правильному" рівні перебуває курс тієї чи іншої валюти, потім породив цілий напрямок в економіці – "бургерноміку".

"Індекс Біг Маку" ґрунтується на "паритеті купівельної спроможності", розрахованої за допомогою однакового у всіх країнах світу продукту.

Відповідно до методики індексу, обмінні курси валют повинні бути скоректовані з таким розрахунком, щоб вартість єдиного кошика товарів і послуг (у цьому випадку – Біг Маку) була однаковою в усіх країнах.

Як говориться у звіті журналу, індекс може дати загальне уявлення про те, куди можуть рухатися курси валют у довгостроковій перспективі.

При цьому, на думку журналу, більш адекватним є порівняння валют одного рівня розвитку, наприклад, єврозони і Японії. Відповідно до індексу Біг Маку, курс євро повинен становити 1,10 долара за євро, ієни – 87,0 ієн за долар.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!