Особливості швейцарського бізнесу

П'ятниця, 8 грудня 2006, 16:36

7 грудня били газовиків. Вранці на ВАТ "Закарпатгаз" приїхали УБОЗівці, зігнали працівників підприємства в актову залу, і заходилися лупцювати директора підприємства та його заступника по фінансам.

Ніяких економічних, політичних чи загальнолюдських вимог до керівників не висувалося. Просто били. Коли людина непритомніла, то її "оживляли" і знову били.

За що?

Втім, газовики знали, зо що.

Реклама:

Раніше, за їх словами, поважна швейцарська компанія "РосУкрЕнерго" зверталася до акціонерів "Закарпатгазу", а також інших подібних підприємств у інших областях, з пропозицією недорого продати акції цих компаній.

Акціонери продавати відмовилися. Як розказують їх представники, після цього їм заявили, що тепер акції облгазів доведеться віддати задарма.

Переговори з приводу відчуження акцій відбувалися пару місяців тому. А після того, як стала зрозуміла їх безперспективність, низкою "впертих" облгазів – "Закарапатгаз", "Львівгаз", "Волиньгаз", "Чернівцігаз", "Чернігівгаз", "Івано-Франківськгаз" – зацікавилися правоохоронні органи.

Всі ці компанії, до речі, асоціюють з екс-депутатом ВР Ігорем Єремеєвим.

Від місцевих прокуратур, податкових інспекцій, органів СБУ і МВС посипалися численні запити і перевірки. Проти "Закарпатягазу", "Львівгазу", "Чернівцігазу" та "Волиньгазу" було відкрито кримінальні справи.

Звинувачення правоохоронних органів були всюди однакові – щодо порушень у роботі цих підприємств при виконанні робіт з будівництва газопроводів на замовлення "Укртрансгазу".

Навіщо?

"РосУкрЕнерго" – компанія, яка прагне збільшувати вартість свого бізнесу. Зокрема, для цього їй потрібна вертикальна інтеграція, тобто контроль над системами розподілу газу, його доставки безпосереднім споживачам.

Отже, з кожним ударом по ниркам директорів облгазів очікувана капіталізація РУЕ підвищується.

Адже акціонерам, яким з допомогою непідкупних правоохоронців створено такі умови, в яких нормальна робота підприємства неможлива, скоро віддадуть свої акції облгазів за безцінь кому завгодно – наприклад, РУЕ.

РУЕ отримає нову, важливу ланку в своєму бізнесі. А контроль за споживачми – неслабенький інструмент. Згадаймо, як дочірня компанія РУЕ – "УкрГаз-Енерго" – змогла покласти на лопатки промислові підприємства Ігоря Коломойського. "Привату" було відмовлено у продажі обсягів газу, і промислова група вимушена зараз закупати газ у незалежних трейдерів.

Таким чином, облгаз – це в тому числі і можливість створювати тиск на споживачів, з допомогою якого можна дешевше купляти той чи інший бізнес.

Мертва хватка

Крім всього, можна найти дивну гармонію між кулачною роботою закарпатських убозівців, та діями НАК "Нафтогаз України" і міністра палива і енергетики Юрія Бойка.

Останній нещодавно висловився про те, що "УкрГаз-Енерго" (підконтрольна РУЕ) має контролювати розподільчі мережі. Виходить, Бойко хоче бачити Фірташа хазяїном облгазів.

Справа в тому, що наразі облгази де-факто є штучними монополістами з постачання голубого палива на певній території. Вони мають ліцензії, які дозволяють їм діяти на певній території без конкуренції.

Крім того, за історичною традицією, вони здійснюють технічне обслуговування газорозподільних мереж, будують їх.

Ну і звичайно, укладають договори зі споживачами, в т.ч. населенням, збораають платню з них.

В той же час газорозподільні мережі знаходяться у власності держави, в особі ДК "Газ України". Їх включено в число об'єктів, які не підлягають приватизації.

З іншого боку, без облгазів, які одноосібно обслуговують мережі, ті функціонувати не можуть. Створити альтернативу облгазам можливо лише за довгий термін, до того ж це потребує коштів і зусиль.

В той же час НАК тисне на облгази, говорячи, що має намір позбавити їх права користуватися розподільчими мережами (див. лист).

Що буде в разі, якщо "Нафтогаз" здійснить свою погрозу, хто буде поставляти газ, обслуговувати мережі і працювати з населенням – незрозуміло.

Але зрозуміло, що Єремеєв – один із небагатьох, хто поки що чинить опір залізній ході Фірташа і Ко. За іронією долі, зараз він потрапив під тиск державної машини, завдяки близькості до якої він зміг в свій час стати успішним та багатим.

Також зрозуміло, що прокуратура, МВС та СБУ – надзвичайно принципові, непідкупні та незалежні органи. Які своєю роботою допомагають (чи не ефективніше навіть, ніж міністр палива та енергетики Юрій Бойко) швейцарським бізнесменам знаходити спільну мову з українськими.

PS

8 грудня НАК розповсюдила роз’яснення щодо заяв представників обласних підприємств з газопостачання та газифікації:

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" відмовила у продовженні угод на експлуатацію розподільних газових мереж підприємствам із газопостачання та газифікації (облгази): "Закарпатгаз", "Львівгаз", "Івано-Франківськгаз", "Чернівцігаз", "Чернігівгаз" і "Волиньгаз". Рішення НАК "Нафтогаз України" зумовлене виявленими численними порушеннями, що містять склад злочину, у діях посадовців перелічених облгазів та невиконаннями цими ВАТ узятих на себе зобов’язань.

У листопаді 2006 р. НАК "Нафтогаз України" скерував ВАТ "Закарпатгаз", ВАТ "Львівгаз", ВАТ "Івано-Франківськгаз", ВАТ "Чернівцігаз", ВАТ "Чернігівгаз" і ВАТ "Волиньгаз" листи про відмову у продовженні з ними договорів на експлуатацію розподільних газових мереж відповідних областей з 1 січня 2007 р. Компанія вдалася до такого кроку зважаючи на порушення 24.11.2006 р. прокуратурою Закарпатської області кримінальної справи № 9707606 за ознаками злочину, передбаченого ст.191 ч.5 КК України.

Кримінальна справа порушена за фактом привласнення посадовими особами ВАТ "Закарпатгаз" державного майна, що було здійснено у змові із службовими особами ВАТ "Львівгаз", ВАТ "Івано-Франківськгаз", ВАТ "Чернівцігаз" і ВАТ "Волиньгаз"

На підставі доручення екс-голови правління НАК "Нафтогаз України" Олексія Івченка №18762 від 20.10.05 ДК "Укртрансгаз" уклала з ВАТ "Закарпатгаз", ВАТ "Львівгаз", ВАТ "Івано-Франківськгаз", ВАТ "Чернівцігаз", і ВАТ "Волиньгаз" договори доручення на будівництво розподільних газопроводів та профінансувала їх будівництво на суму близько 300 млн. грн.

Проте, здійснивши незаконні махінації із будівництвом розподільних газопроводів у Виноградівському, Берегівському, Воловецькому, Мукачівському, Свалявському. Міжгірському, Ужгородському та Хустському районах службові особи згаданих облгазів привласнили 70 млн. грн. державних коштів.

НАК "Нафтогаз України" звернувся до правоохоронних органів з проханням вивчити ситуацію на вище перелічених підприємствах із газопостачання та газифікації, та дати їй правову оцінку.

НАК "Нафтогаз України" розглядає заяви керівників підприємств ВАТ "Закарпатгаз", ВАТ "Львівгаз", ВАТ "Івано-Франківськгаз", ВАТ "Чернівцігаз", ВАТ "Чернігівгаз" і ВАТ "Волиньгаз" як спробу відволікти вимогу громадськості від виявлених правопорушень і просить засоби масової інформації утриматися від розповсюдження неправдивої та наклепницької інформації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!