Голландці хочуть намити 21 га штучної території в Одесі

Вівторок, 12 грудня 2006, 13:41 -

Велика приватна нідерландська компанія по здійсненню морських проектів Van Oord запропонувала Одесі здійснити проект відновлення пляжів та берегозахисних укріплень та створення в морі штучних територій загальною вартістю 43 млн. євро.

Усього пропонується намити 21 га вздовж частини узбережжя з 11 по 15 станцію Великого Фонтана для котеджного та багатоповерхового будівництва.

Як зазначив директор української філії Van Oord Ігор Типиника, окремо відновлення пляжів та берегозахисних укріплень обійдеться в 8 млн. 750 тис. євро, а намив територій - у 38 млн. 730 тис. євро.

За його словами, собівартість однієї сотки землі на намитих територіях складе близько 18 млн. 500 тис. євро, тоді як ринкова вартість однієї сотки в цьому районі коливається від 50 тис. дол. до 80 тис. дол.

Реклама:

Проект було розроблено консорціумом компаній, у який крім Van Oord увійшли компанія Alkyon, що займалася теоретичною розробкою проекту, та Есоrуs (обидві - Нідерланди), що провела економічне обґрунтування проекту.

Первісне фінансування проекту планується за рахунок держбюджету або кредиту, який може взяти Одеса, а надалі - за рахунок залучення приватних інвесторів.

Згідно з прогнозами Van Oord термін виконання всіх робіт без врахування бюрократичних процедур складе близько 1,5 років.

За словами начальника управління інженерного захисту міста та розвитку узбережжя Одеської міськради Володимира Соколова, у випадку затвердження проекту буде проведено тендер на виконання всіх робіт.

"Зараз усі пляжі стали непридатними. І практично всі пляжі мають потребу в наповненні піском", - сказав Соколов, нагадавши, що з 60-х років минулого століття роботи з укріплення берегозахисних споруд та збереженню зони піщаних пляжів в Одесі практично не проводилися.

Чистий дохід Van Oord у 2005 році зріс на 31,3% - до 1 млрд. 2 млн. євро, а чистий прибуток компанії збільшився в 2,6 рази - до 42 млн. євро.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: