Євро-2012 подешевшало

Середа, 8 липня 2009, 09:32

Вартість підготовки та проведення в Україні фінальної частини Євро-2012 становить 127 млрд. грн.

Така сума міститься в оновленому плані підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Євро-2012, пише видання "Дело".

8 липня уряд розгляне цей документ. Він розроблений Міністерством економіки. Попередній план, прийнятий у лютому 2008 року, передбачав, що загальний обсяг фінансування підготовки до єврочемпіонату складе 163 млрд. грн.

Відповідно до нового плану, на Євро-2012 необхідно 127 млрд. грн., з яких з держбюджету буде виділено 33,4 млрд. грн. Місцеві влади повинні профінансувати підготовку до чемпіонату на 6,8 млрд. грн., А левова частка ляже на плечі приватних інвесторів (87,2 млрд. грн.).

Реклама:

В порівнянні з попереднім планом збільшено фінансування підготовки до чемпіонату з держбюджету за рахунок виділення коштів із стабілізаційного фонду, а також завдяки прийнятим Верховною Радою минулого тижня закону, що зобов'язує Нацбанк перерахувати в 2009 році на потреби Євро-2012 майже 10 млрд. грн.

Істотне скорочення кошторису чемпіонату пов'язано в першу чергу з тим, що з подальшої боротьби за право прийняти матчі Євро-2012 вибули Одеса і Дніпропетровськ.

"Зміни пов'язані в першу чергу з новими вимогами УЄФА, які стосуються тільки чотирьох міст, а не шести, як було раніше", - пояснює голова Координаційного бюро з підготовки та проведення Євро-2012 в Україні Ілля Шевляк.

Крім того, заощадити вдалося завдяки скасуванню запланованого раніше будівництва Великої кільцевої дороги, на яку планувалося витратити 10,4 млрд. грн.

Однак, як відзначають в містах, які готуються прийняти єврочемпіонат, трагедії в скороченні кошторису не бачать.

"Не одна цифра в попередньому плані не пройшла експертизу. Наприклад, Харків прорахувався на 35 млн. грн. Тому новий план - більш зважений і продуманий", - пояснює заступник губернатора Харківської області Сергій Стороженко.

За його словами, новий варіант плану підготовки до Євро-2012 ще не остаточний і буде переглядатися через "плаваючі" ціни на матеріали та послуги.

Найбільш витратні для державного бюджету пункти плану підготовки Євро-2012 - будівництво та реконструкція аеропортів. На це піде 11,3 млрд. грн., Більше половини з яких буде виділено з держскарбниці. Найдорожчим аеропортом є Донецький, на який необхідно 4,5 млрд. грн.

В плані Кабміну усім чотирьом містам з держбюджету виділяється по 192 млн. грн. на будівництво доріг, а місцеві бюджети повинні профінансувати від 700 до 800 млн. грн.

"Це нереальні суми", - говорить директор Департаменту з підготовки до Євро-2012 Харківської міськради Віктор Христоєв.

"Складається враження, що уряд штовхає міста на те, щоб будівництво нових доріг взагалі не проводилося, а лише реконструювали існуючі", - говорить він.

Практично 90% всіх коштів на будівництво і реконструкцію готелів (39 з 40 млрд. грн.) буде виділено інвесторами. В цілому у чотирьох містах необхідно побудувати 37,56 тис. номерів, з яких 20,7 тис. - у Києві, по 4,27 тис. - у Донецьку й Харкові та 8,70 тис. - у Львові.

Крім аеропортів і готельної інфраструктури, особлива увага приділяється стадіону. Відповідно до плану, на їх будівництво і реконструкцію передбачено виділення 4,68 млрд. грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: