Нацбанк знизив облікову ставку з понеділка

П'ятниця, 12 червня 2009, 17:42

Правління Національного банку України (НБУ) з 15 червня знизило облікову ставку до 11% річних з 12% річних, які утримувались з кінця квітня 2008 року.

Про це ідеться у повідомленні на веб-сайті НБУ.

"Проаналізувавши динаміку макроекономічних і монетарних показників у січні-травні 2009 року, прогнозні показники економічного і соціального розвитку України та грошово-кредитного ринку, правління НБУ звертає увагу на появу певних ознак стабілізації на грошово-кредитному ринку", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, за даними НБУ, це знайшло вираз у зниженні інфляційного тиску, припиненні тенденції до відпливу коштів населення з банків, стабілізації ситуації на валютному ринку, зростанні обсягів кредитування підприємств реального сектору економіки та зниженні процентних ставок за кредитами та депозитами.

Реклама:

Як повідомлялося, 10 червня Рада НБУ рекомендувала правлінню Нацбанку знизити облікову ставку і зблизити її з розміром ставки рефінансування для сприяння поліпшенню економічної динаміки.

Востаннє раз Нацбанк змінив облікову ставку в кінці квітня 2008 року, підвищивши її на 2 п. п. - до 12%.

Ставки по активних операціях НБУ утримуються на незмінному рівні з лютого 2009 року: ставка рефінансування за кредитами "овернайт" під забезпечення державними цінними паперами тоді була підвищена на 2 п. п. - до 18% річних, без забезпечення - на 3 п. п., до 20% річних.

Інфляція в Україні у травні 2009 року сповільнилася до 0,5% з 0,9% у квітні, а в річному численні - з 15,6% до 14,7%. За підсумками січня-травня інфляція склала 7,4%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!