Вітчизняні шахти продають без конкурсу

Понеділок, 14 липня 2008, 11:47

Міністерство вугільної промисловості планує передати контроль над більш ніж десятком шахт низці українських і російських інвесторів.

Як повідомляє видання "Комерсант - Україна", зробити це пропонується без конкурсу, без відкритого аукціону й без збиткових об'єктів соціальної сфери в обмін на інвестиції в розмірі 557 млн. дол.

Про це говориться в протоколі наради з питань залучення інвестицій у вугільну галузь, що пройшла 3 липня в Мінвуглепромі.

Відповідно до протоколу наради, на ній розглядалися пропозиції інвесторів, зацікавлених у контролі над українськими вуглевидобувними активами. Мова йшла про те, щоб надати їм право управління підприємствами в обмін на інвестиції загальним обсягом 557 млн. дол.

Реклама:

Крім того, було запропоновано закріпити за ними право на переважне придбання держвласності під час приватизації, частину вугільних підприємств реструктуризувати й виставляти на конкурс тільки збиткові об'єкти соціальної сфери, що перебувають на їхньому балансі, самі ж шахти передати без конкурсу.

Найбільш скандальним може стати фактично затверджений Мінвуглепромом продаж двох найбільших у СНД добувачів антрацитів (висококалорійного вугілля з 95-процентним вмістом вуглецю): ДП "Ровенькиантрацит" (добуває 8 млн. т вугілля за рік) і ДП "Свердловантрацит" (7,5 млн. т).

Міністерство схвалило інвестиції в ці підприємства в розмірі 150 млн. дол. найбільшого в СНД добувача антрацитів - російської компанії ЗАТ "Сибірський антрацит" - і висловилося за те, щоб у майбутньому надати інвесторові переважне право на покупку цілісного майнового комплексу цих підприємств.

За словами аналітика ІК "Уралсиб" Кирила Чуйка, інтерес до активів з боку "Сибірського антрациту" зрозумілий: після їхньої покупки корпорація стане монополістом з видобутку антрацитового вугілля у СНД.

Аналітик ІК "Ренесанс Капітал" Катерина Малофеєва оцінила вартість запропонованих інвесторам активів в 4,7 млрд. дол., що майже в дев'ять разів більше, ніж пропонують інвестори.

Тим часом високопоставлене джерело видання в апараті Прем'єр-міністра розповіло, що нарада готувалася за особистим наказом Юлії Тимошенко і вона вже ознайомлена з її результатами.

"Найближчим часом прийняті на нараді рішення будуть оформлені у вигляді конкретних рішень уряду", - повідомив співрозмовник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: