У Міненерго розповіли, від чого залежить експорт електроенергії з України до Європи

П'ятниця, 7 жовтня 2022, 15:20 -

Експорт електроенергії з України до Європи залежить від стабільної роботи ЗАЕС в українській енергосистемі.

Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко в інтерв’ю LB.ua.

За словами міністра, запровадження санкцій проти російської ядерної промисловості є одним з важливих механізмів для забезпечення деокупації та демілітаризації ЗАЕС для її подальшої стабільної роботи в українській енергосистемі.

"Функціонування Запорізької атомної станції в єдиній з ЄС енергосистемі дає нам можливість експортувати до двох гігаватів або й до трьох гігаватів у Європу. Це дуже важливо не лише для нас, а й для європейців", - сказав Галущенко.

Постачання чистої української електроенергії до країн Європи допоможе їм замістити російські викопні енергоносії, додав він.

"Що більше ми експортуємо, то менше європейці споживають газу російського і вугілля. Умовно 1 ГВт чи 2 ГВт - це мільярди куб. метрів газу на рік.

Водночас, для України експорт - це можливість заробляти кошти для енергоринку, який зараз переживає не найкращі часи, зокрема, через фізичні руйнування енергоінфраструктури внаслідок бойових дій та падіння споживання", - зазначив міністр.

Галущенко нагадав, що звернувся до МАГАТЕ, профільних міністрів держав G7 та єврокомісара з енергетики Кадрі Сімсон щодо необхідності посилення тиску на Росію з метою деокупації та демілітаризації ЗАЕС і повернення станції під повний контроль України.

"Сподіваюся, міжнародна спільнота почує наші заклики, адже Росія розуміє розмови лише з позиції сили.

Реклама:

У цьому випадку це запровадження тотальних санкцій проти російської ядерної промисловості, жорсткі обмеження з боку МАГАТЕ", - зазначив Галущенко.

Міністр додав, що навіть готовність ввести санкції проти "Росатому" стала б ключовим аргументом тиску на росіян, адже "росатом" відчує загрозу втратити європейські ринки.

Він підкреслив, що російський військовий та цивільний персонал мають залишити українську станцію.

"Я бачу два шляхи вирішення ситуації. Перший - це рухатися за сценарієм МАГАТЕ. І розглянути демілітаризацію не тільки станції, а й відповідної зони: 10 кілометрів, 20, 30 навколо станції. І щоб український персонал працював на станції без тиску.

Реклама:

Але виключно за умови виходу зі станції російських військових і представників "Росатому". І є інша опція, коли фізичний захист станції може забезпечити, наприклад, ООН чи якась інша міжнародна організація. Це одне з можливих вирішень ситуації", - зазначив міністр.

"Або ж є інший варіант розвитку подій - коли вплив на ситуацію ЗСУ буде швидшим, ніж міжнародний вплив", - резюмував він.

Нагадаємо:

Міністр енергетики Герман Галущенко закликав МАГАТЕ, єврокомісара з питань енергетики Кадрі Сімсон, профільних міністрів держав G7 до рішучих дій стосовно ядерної промисловості Росії через її наміри "юридично закріпити" окупацію ЗАЕС.

Економічна правда

Реклама: