"Ми припустилися помилки": Shell зупиняє купівлю російської нафти та газу, зачинить АЗС

Вівторок, 8 березня 2022, 13:00

Нафтогазовий гігант Shell повністю зупиняє купівлю нафти з Росії на спотовому ринку, а також працює над тим, аби повністю виключити російську нафту з поставок.

Про це повідомила пресслужба Shell.

Також компанія поетапно вилучатиме нафтопродукти, трубопровідний газ та СПГ з російського ринку. Тобто, фактично, згорне мережу АЗС в країні.

"Це складний виклик. Зміна цієї частини енергетичної системи вимагатиме узгоджених дій з боку урядів, постачальників енергії та споживачів, а перехід на інші види енергопостачання триватиме набагато більше часу", – пояснює Shell.

Реклама:

Компанія заявила, що "чітко усвідомлює, що наше рішення минулого тижня придбати російську сиру нафту для переробки на такі продукти, як бензин і дизельне паливо, – попри те, що ми думали про безпеку поставок – було неправильним, і ми просимо пробачення".

Як і раніше, компанія планує передати прибутки з цієї нафти на користь фонду для допомоги українцям.  Компанія, зрештою, вирішила "негайно припинити купівлю російської нафти на спотовому ринку, і не продовжувати строкові контракти".

Одночасно з цим компанія обговорюватиме з урядами низки країн зміну ланцюжка постачання сирої нафти, аби виключити російську сировину. 

"Ми намагатимемося зробити це якомога швидше, але фізичне розташування та доступність альтернатив означають, що це може зайняти тижні і призведе до зниження пропускної здатності на деяких наших НПЗ", – пояснила компанія.

Shell планує згорнути станції технічного обслуговування та роботи з авіаційними паливно-мастильними матеріалами в Росії. Компанія розглядатиме найбільш безпечний спосіб зробити це, процес почнеться негайно".

Нагадуємо:

Нафтовий гігант Royal Dutch Shell вирішив не переставати фінансувати РФ шляхом купівлі російської нафти, але вкладатиме прибутки від її продажу у фонд гуманітарної допомоги Україні.

Найбільша нафтова компанія Європи Shell придбала партію російської нафти Urals з рекордною знижкою, незважаючи на масову відмову від російських енергоресурсів інших компаній.

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: