Новий оптовий ринок е/е, швидше за все, буде запущений вчасно - голова "Укренерго"

Четвер, 16 травня 2019, 20:23

Запуск нового оптового ринку електричної енергії відбудеться своєчасно, оскільки, найімовірніше, зміни в законодавство для перенесення його старту не встигнуть проголосувати до 1 липня.

Таку думку висловив глава НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук під час круглого столу в агентстві "Інтерфакс-Україна" 16 травня.

"Ми розуміємо політичні обставини, ми розуміємо, виходячи із заяв, які ми сьогодні чуємо, що є висока ймовірність того, що в принципі ніякі зміни не будуть проголосовані. Тому ми все одно повинні виходити з того, що ринок буде запущено з 1 липня, незалежно від фактичного стану готовності до його впровадження", - сказав він.

Говорячи про законодавчі зміни, що стосуються впровадження нового ринку, Ковальчук зазначив, що серед іншого загрозою для ринку є неприйняття закону про реструктуризацію заборгованості за е/е на оптовому ринку.

Реклама:

Коментуючи можливі загрози впровадження нового ринку електроенергії, він висловив надію, що злагодженість учасників ринку, а також взаємодія з міжнародними партнерами не дозволять збутися прогнозованим ризикам.

"Дуже низька ймовірність, що здоровий глузд і час дозволять нам виправити всі помилки, а потім запустити ринок, не перекреслюючи саму ідею вільного ринку. Всі мої надії на те, що озвучені нами ризики під контролем міжнародних партнерів і з урахуванням інстинкту самозбереження генеруючих компаній не дозволять збутися всім прогнозам і все буде добре", - сказав Ковальчук.

Зі свого боку член парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Лев Підлісецький повідомив про готовність депутатів забезпечити перенесення ринку на законодавчому рівні, проте відповідна ініціатива повинна виходити з уряду.

"Ми готові підставити Кабміну плече і прийняти будь-які зміни, якщо вони потрібні, у тому числі і зміни про відстрочення. Ми навіть розробили відповідний законопроект", - сказав він у ході круглого столу.

Також він зазначив, що на сьогодні таких побажань від виконавчої влади не надходило, і нагадав, що для прийняття рішення про перенесення ринку залишилися "тиждень-два".

На його думку, Кабінет міністрів повинен зважити всі ризики і переваги своєчасного запуску нового оптового ринку е/е, запланованого на 1 липня, і визначитися з необхідністю його перенесення.

"Міністр (енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик – ред.) вчора сказав, що все готово, і він ні про що не переживає, значить, 1 липня все повинно бути за планом. Я особисто сумніваюся, що все пройде нормально без змін до законів" , - підкреслив Підлісецький.

Як повідомлялося, в липні 2019 року в Україні заплановано запуск нової моделі оптового ринку е/е на виконання закону "Про ринок е/е", прийнятого в квітні 2017 року. Передбачається перехід від роботи за моделлю "єдиного покупця" до конкурентного механізму, який передбачає двосторонні договори між виробниками та споживачами, постачальниками, введення балансуючого ринку, ринку "на добу вперед" тощо.

Нагадаємо:

ДТЕК Ахметова готовий до запуску ринку електроенергії з 1 липня. Відповідну позицію ДТЕК виклав у відповідь на запит голови Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександра Домбровського 15 травня.

Як повідомили в "Укренерго", ціни на електроенергію можуть вирости після запуску нового ринку.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: