Прибутки власників домашніх СЕС обріжуть уже в 2019 році — Асоціація

Четвер, 16 травня 2019, 18:00
 

Власникам сонячних електростанцій обріжуть прибутки не з початку 2020 року, як передбачалось, а уже незабаром.

Про це в матеріалі для ЕП: "Велике розкуркулення "сонячників". Приватні домашні електростанції обріжуть уже в 2019" пишуть співзасновники Спілки активних споживачів та прозюмерів.

Так, з матеріалу виходить, що українці, які вже запустили свої сонячні електростанції, уже цього року отримуватимуть виплати за "зеленим тарифо" лише з тієї частини своїх СЕС, які встановлені на дахах та/або фасадах будівель та капітальних споруд. Раніше вважалось, що нові правила відносно домашніх СЕС запрацюють лише в 2020 році.

Як зазначають експерти, цей закон обмежує права і тих українців, які вже встановили домашні сонячні електростанції на своїх ділянках, так  і тих, хто лише збирається їх встановлювати.

Реклама:

"Українці, які вже запустили свої сонячні електростанції, отримуватимуть виплати за "зеленим тариф" лише з тієї частини СЕС, які встановлені на дахах та фасадах будівель і капітальних споруд. І це лише в тому випадку, якщо споживач підтвердить, що ці споруди — капітальні", — йдеться в матеріалі.

Фактично це означає, що споживачам потрібно буде перепідписувати договори і переробляти "обрізані" проекти домашніх СЕС та перезатверджувати їх, припускають автори. Експерти підкреслюють, що йдеться про українців, які уже вклали в домашні СЕС 180 млн євро.

"Йдеться про захист інтересів більше 10 000 українських родин, що інвестували свої кошти у домашні сонячні електростанції та повірили в серйозність намірів українського уряду підтримати малу генерацію", — підкреслили вони.

Наразі є кілька сценаріїв вирішення проблем, спричинених новим законом, зазначають експерти:

По-перше – це вето, яке може накласти на новий закон президент, оскільки в ньому порушені конституційні права громадян.

По-друге, НКРЕКП можуть зайняти вичікувальну позицію - затвердити в кінці червня "зелений" тариф за новим законом, але не скасовувати постанову про "зелений" тариф на другий квартал.

Також може бути ухвалений "Спеціальний" технічний законопроект, який усуне негативні наслідки нового закону.

Нагадаємо:

Міністерство енергетики раніше наполягало на забороні будівництва на землі домашніх сонячних електростанцій. Які аргументи наводило міністерство, і чого чекати власникам малих генерацій, читайте в матеріалі ЕП: "Висока напруга: Чому Міненерго хоче обмежити домашні сонячні електростанції".

Пізніше Рада все ж заборонила встановлення домашніх СЕС на землі, затвердивши закон про "зелені" аукціони. Таким чином народні депутати ввели умова отримання "зеленого" тарифу для СЕС потужністю до 50 кВт - встановлення їх на дахах, фасадах будівель та інших капітальних спорудах.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: