Кожен третій чек в закладах Києва оплачується безготівково — дослідження

П'ятниця, 9 листопада 2018, 16:10
 

Кожен третій чек в закладах Києва оплачується банківською карткою.

Про це свідчать результати дослідження української компанії по автоматизації кафе, ресторанів і магазинів Poster.

При цьому відзначається, що чек, оплачений карткою, в середньому на 20% вище, ніж чек, оплачений готівкою.

"Гості українських закладів все частіше віддають перевагу оплаті замовлень банківською карткою замість готівки. Це пов'язано із збільшеною доступністю пластика, просуванням безготівкових платежів, а також приємними бонусами банків у вигляді кешбеку, авіамиль і знижок", заявляють у компанії.

За даними Нацбанку загальна частка безготівкових розрахунків в Україні з використанням карт за 2017 зросла до 39,3%. За останні п'ять років цей показник зріс більш, ніж втричі.

Згідно з дослідженням Poster, в Україні кількість чеків, оплачених банківською карткою, за півтора року зросла з 9% до 17% в закладах з обслуговуванням у каси і з 16% до 22% в закладах з обслуговуванням у столиків.

 

Найзначніше зростання зафіксовано в столиці: на початок 2017 року біля 14% чеків в закладах з обслуговуванням у каси і 20% з обслуговуванням у столиків були оплачені картами, до середини 2018 року цей показник зріс до 22% і 33% відповідно. В інших містах України не більше 25% чеків оплачують картами.

 

"Зростання безготівкової оплати в закладах — загальносвітовий тренд, в Європі та Америці вже зараз близько 70-80% чеків оплачується за допомогою банківських карт", — зазначає співзасновник Poster Родіон Єрошек.

"Нам було цікаво дізнатися, наскільки активний цей процес в Україні, адже з одного боку запускаються Apple і Android Pay, з іншого — в країні як і раніше далеко не у всіх закладів є інтернет і еквайринг.

Проте, впровадження урядом електронних чеків, просування безготівкових платежів, використання хмарних систем обліку призводить до поступової діджиталізації сектора і дозволяє все більшій кількості людей оплачувати своє замовлення карткою або за допомогою мобільного додатку", додає він.

Відзначається, що для ресторанів така зміна споживчої поведінки – серйозний виклик. Крім того, що заклади платять банкам комісію за еквайринг, для обслуговуючого персоналу зростання безготівкових платежів фактично означає втрату більшої частини заробітку – залишити чайові карткою на сьогоднішній день в Україні все ще складно.

Деякі заклади намагаються компенсувати офіціантам суму чаю, інші офіційно відмовляються від безготівкового розрахунку. Проте більшість рестораторів стрімке зростання безготівкових платежів розглядають швидше як позитивний тренд.

"Основний бум безготівкової оплати доведеться на наступний рік", прогнозує власник мережі сендвіч-барів FreshLine Вадим Бортник.

"Завдяки Apple Pay і Android Pay дуже сильно спростилася процедура оплати і кількість платежів за допомогою мобільних додатків вже зараз зросла в рази. Але все одно ще поки немає масового проникнення цих сервісів, має пройти трохи більше часу. Якщо в регіонах в фаст-фуд сегменті кількість безготівкових платежів, за нашими даними, зросла з 10-12% до 21% за два роки, то в наступному році, на мій погляд, показник добереться до позначки в 30%", додає він.

Дослідження Poster базується на даних близько 2000 діючих закладів України. Дані являють собою знеособлену неперсоналізовану статистику і взяті за період з січня 2017 року по липень 2018 року.

Економічна правда


powered by lun.ua