Новий меморандум з МВФ передбачає затвердження пенсійної реформи

Вівторок, 4 квітня 2017, 18:45

Пенсійна реформа в Україні повинна бути прийнята Верховною Радою до кінця квітня 2017 року.

Про це йдеться в опублікованому тексті меморандуму України з Міжнародним валютним фондом, передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно з текстом меморандуму, пенсійна реформа, яку необхідно прийняти до кінця квітня 2017 року, повинна вступити в силу з 1 січня 2018 року.

Реформа повинна включати в себе новий перелік варіантів виходу на пенсію з більш широким діапазоном пенсійного віку в порівнянні з нині існуючим, пропонуючи громадянину вибір терміну і умов виходу на пенсію, що залежить від загального трудового стажу.

Реклама:

Крім того, необхідно ввести додаткові пенсійні виплати для стимулювання більш тривалої зайнятості громадян і більш пізнього їх виходу на пенсію.

Згідно з меморандумом, реформа повинна сприяти економії не менше 3% ВВП в довгостроковому плані, в тому числі за рахунок збільшення трудового стажу при виході на пенсію.

У додатку до меморандуму наголошується, що середній ефективний вік виходу на пенсію в Україні становить 58,5 років для чоловіків і 55,9 року для жінок, тоді як в середньому по ЄС - 63,5 року і 62,5 року відповідно.

На думку МВФ, пенсійна реформа, яка передбачає підвищення пенсійного віку в Україні, створить для працівників додаткові стимули для відстрочення виходу на пенсію і, отже, до обмеження можливого скорочення робочої сили.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: