Підприємці: Підвищення "мінімалки" посилить податковий тиск на малий бізнес

П'ятниця, 18 листопада 2016, 14:54

У разі збільшення мінімального розміру заробітної плати з 1 січня 2017 року, вдвічі зросте податкове навантаження на легальний малий і середній бізнес в Україні.

Про це йдеться у зверненні всеукраїнського об’єднання малого та середнього бізнесу "Фортеця" до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана.

Зокрема, як зазначається, сума сплаченого протягом року єдиного соціального внеску зросте із 4224 грн до 8448 грн. 

"Сума єдиного податку для першої групи – з 1920 грн до 3840 грн. Сума єдиного податку для другої групи – з 3840 грн до 7680 грн", - йдеться у зверненні.

Реклама:

У "Фортеці" зазначають, що внаслідок цього підприємці першої групи, а це переважно ті, хто займається роздрібною торгівлею на ринках, надає побутові послуги, щороку сплачуватимуть щонайменше 12 288 грн, тобто понад 1000 грн за місяць.

В умовах падіння купівельної спроможності, частина підприємців змушені будуть припинити свою діяльність, йдеться у зверненні організації.

Як зазначається у зверненні, якщо Уряд продовжить наполягати на дворазовому підвищенні "мінімалки" з 1 січня 2017 року, підприємці вимагатимуть переглянути умови роботу на єдиному податку:

 

1. Ініціювати зміни до Податкового кодексу.

Зокрема, прив’язати граничні обсяги доходів для платників єдиного податку 1-3 груп до "мінімалки" і встановити їх на такому рівні: 220 розмірів мінімальних заробітних плат – для першої групи, 1100 розмірів мінімальних заробітних плат – для другої групи і 3650 розмірів мінімальних заробітних плат – для третьої групи.

Крім того, дати право органам місцевого самоврядування переглянути ставки єдиного податку з 1 січня 2017 року, а також зобов’язати підприємців другої і третьої групи застосовувати касові апарати лише у разі, якщо обсяг їх доходу перевищує 730 "мінімалок".

2. Перерозподілити витрати роботодавця на оплату праці таким чином, щоб 50% обов’язкових платежів до бюджету сплачувалися роботодавцем і 50% – найманим працівником.

3. Дати можливість фізичними особами-підприємцями, які працюють на спрощеній системі оподаткування, отримувати субсидії на оплату комунальних послуг.

4. Зменшити ставку єдиного соціального внеску до 18%.

5. Прив’язати розмір штрафів, пені, інших обов’язкових платежів і зборів до неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, а не до мінімальної заробітної плати.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!