Без e-декларування траншів не буде - Данилюк

Понеділок, 22 серпня 2016, 14:53

Отримання траншу від Міжнародного валютного фонду, кредитних гарантій від США і макрофінансової підтримки від ЄС - неможливо без запуску системи електронного декларування.

Про це в інтерв'ю ЕП заявив Міністр фінансів Олександр Данилюк.

За словами міністра для роботи з міжнародними партнерами Україні потрібні якісні зміни, а не "сумнівні напівзаходи".

"Електронна система - це ключовий елемент боротьби з корупцією. Потрібно, щоб вона запрацювала повноцінно. Це надзвичайно важливо і для нас, і для наших міжнародних партнерів. Без цього виділення третього траншу опиняється під загрозою. Більш того, без МВФ ми не зможемо отримати 1 млрд дол кредитних гарантій від США, 1,2 млрд євро макрофінансової підтримки від ЄС, і кредити на покупку газу від європейських партнерів", - сказав Данилюк.

Реклама:

За словами міністра, Кабмін розраховував на повноцінний запуск системи е-декларування 15 серпня.

"Зараз потрібно об'єднати зусилля і максимально швидко запустити систему електронного декларування. Якщо система повністю запрацює з 1 вересня і ніяких проблем не буде, то ми зможемо розраховувати на транш у вересні", - зазначив він.

Данилюк також додав, що узгодження проекту меморандуму України з МВФ досі перешкоджали технічні моменти, які він не може назвати до їх узгодження.

Нагадаємо, що питання оцінки реформ, що проводяться урядом України в рамках програми співпраці з Міжнародним валютним фондом, не внесено до порядку денного роботи Ради директорів МВФ.

Як відомо, система електронних декларацій має отримати сертифікацію, адже це головна умова, за якої вона допоможе у боротьбі з корупцією.

Разом з тим, 14 серпня опівночі сайт Національного агентства із запобігання корупції відкрив доступ до інтерфейсу електронного декларування попри відсутність атестату захисту інформації, який є необхідним у відповідності до законодавства.

Водночас, як повідомляла Європейська правда, через відсутність атестату захисту інформації ці декларації не можна використовувати як доказ в суді. Відповідно, посадовців, що опублікують неправдиву інформацію про свої статки, неможливо буде притягнути до відповідальності.

У Євросоюзі вже заявили, що запуск системи електронного декларування з сертифікатом технічної безпеки є ключовою умовою.

Детальніше про ситуацію, що склалася - в статті "Хто зірвав електронне декларування статків: хронологія та документи".

Зокрема, у статті спростовується міф про неготовність системи до експлуатації.

Тим часом, до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, державні службовці вже почали вносити свої декларації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!