В НБУ пояснили, чому падає гривня. Винуваті свята

Субота, 16 січня 2016, 21:30

Волатильність курсу гривні з початку січня 2016 року є наслідком перекосів у попиті і пропозиції валюти, в тому числі через велику кількість святкових днів у грудні-січні.

Про це в коментарі ЕП заявив заступник голови Національного банку Олег Чурій.

"Волатильність курсу національної валюти, яка на міжбанківському валютному ринку спостерігається з початку січня 2016 року, є наслідком перекосів у попиті і пропозиції валюти, що є невід'ємною складовою режиму гнучкого курсоутворення", - заявив він.

За словами банкіра, попит на валюту формується значною мірою за рахунок клієнтських заявок та незначною мірою - за рахунок уповноважених банків, яким дозволяється сумарно купляти для потреб власної валютної позиції валюту у обсязі, що не перевищує 0,1% від регулятивного капіталу.

Реклама:

"Пропозиція валюти формується здебільшого за рахунок щоденних валютних надходжень від експорту товарів і послуг та від інвестицій. При цьому суттєва частина валютної виручки до України надходить у доларах і, відповідно, в більшості випадків проходить через кореспондентські рахунки українських банків в США", - пояснює Чурій.

"Обов’язковий продаж валютних надходжень уповноважені банки зобов’язані здійснити на наступний день після отримання валюти", - наголошує він. 

"Відповідно, коли робочий день в Україні збігається з вихідним в США, попит на валюту продовжує формуватися (клієнтські заявки продовжують проходити через валютний контроль, оскільки в Україні робочий день), а пропозиція валюти обмежена (у зв’язку з вихідними в США валютна виручка на рахунки українських банків не поступає). Як наслідок, спостерігається надлишковий попит на іноземну валюту", - каже банкір.

У протилежній ситуації, зазначає Чурій, коли в США робочий день, а в Україні вихідний, навпаки формується надлишкова пропозиція іноземної валюти.

"Ці фактори значною мірою визначають динаміку курсу гривні на початку року у зв'язку з великою кількістю святкових днів у грудні-січні у світі", - підкреслює банкір.

Як відомо,16 січня 2016 року в Україні - робочий день (відпрацювання вихідного 8 січня 2016 року), в той час як в США - вихідний. Також 18 січня збігатиметься робочий день в Україні із вихідним у США.

Нагадаємо, з середини грудня Національний банк провів п'ять аукціонів з купівлі валюти, під час яких придбав 98,9 млн дол та чотири аукціони з продажу іноземної валюти , під час яких продав валюту на суму 65,5 млн дол.

Економічна правда 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: