У РФ не вистачить резервів на імпортозаміщення - Аузан

Понеділок, 14 вересня 2015, 13:39

Імпортозаміщення могло б допомогти розвитку Росії, але для цього у неї немає державних резервів.

Про це в інтерв'ю "Новій газеті" розповів декан економічного факультету МГУ Олександр Аузан.

Говорячи про сьогоднішній тип соціального контракту, Аузан зазначив, що він вже був в історії РФ.

"Нинішній тип соцконтракту вже зустрічався в історії нашої країни - такий "державницький" контракт. Ми можемо подивитися на епоху Петра I або на сталінську епоху. Правда, зараз у нас варіант "лайт", бо тоді підйом держави припускав мобілізацію всіх зусиль, і держава мала контроль над людьми як основу свого ривка - кріпацтво, колгоспну систему", - говорить економіст.

Реклама:

За його словами, зараз держава володіє тільки тими ресурсами, які є в національних резервах уряду, - 9 трлн рублів, а це зовсім небагато, якщо врахувати, що в рік потрібно 15 трлн рублів інвестицій для збереження колишнього темпу розвитку.

"Максимум того, що може статися, - "розкуркулення" деяких приватних бізнесів для того, щоб поповнити резерви для стрибка. Стрибок у цьому випадку може дати якісь ефекти - швидше ідеологічні, ніж економічні. Освоєння Арктики, експедиції на Марс.Це не найгірший варіант в рамках такого контракту, тому що другий варіант - регулярно підгодовувати такий обмін військовими перемогами", - зазначив Аузан.

Крім того, за його словами, імпортозаміщення могло б допомогти розвитку Росії, але для цього у неї немає державних резервів.

"Імпортозаміщення могло б допомогти розвитку, але це вимагає того, чого у нас немає, - державних резервів на інвестиції не вистачить", - сказав економіст.

Як приклад, Аузан приводить часи Петра I і Сталіна, коли, не маючи резервів, вони могли розпоряджатися людьми, не включаючи грошові ресурси, використовувати їх для покупки відсутньої техніки на Заході.

"Зараз цієї можливості у держави немає, тому доведеться десь добувати гроші. Наприклад, у населення - тому що у нього грошей досить багато. Або у бізнесу, причому зрозуміло, що постраждають найбільші приватні компанії, - і це тільки додасть соціальної підтримки владі", - говорить декан.

Крім того, говорячи про оптимістичний сценарій, при якому через скорочення нафтової ренти еліти починають більше залежати від населення, Аузан зазначив, що в найближчі 3 роки такого сценарію не буде.

"Про який горизонт ми говоримо? Якщо брати найближчі 3 роки, то я би виключав такий сценарій. За межами цього терміну - він цілком можливий. Соціальний контракт, складений після 2014 року, поки досить ефективний і дає владі певний горизонт часу і можливість знижувати рівень життя населення, при цьому користуючись його підтримкою. Це прямо протилежно тому, з чого ми починали в нульові роки", - зазначив економіст.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: